CANTUCCI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.17)
Cantucci lub Cantuccini to typowe włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii. Kruche, chrupiące, długo zachowujące świeżość, z dużą ilością migdałów (u mnie też z pistacjami), raczej dla amatorów twardych słodkości. Najlepiej przed zjedzeniem maczać je w winie lub kawie.

Moje ciasteczka są trochę mniejsze niż gotowe kupione w sklepie, co widać na załączonych zdjęciach.
Jest to przepis Agnieszki Kręglickiej z moimi modyfikacjami.


SKŁADNIKI

160 g migdałów

50 g pistacji

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej plus trochę do dosypania jeśli ciasto będzie za miękkie)

150 g białego cukru

3 szt. jajek

1 łyżka masła

1 łyżka skórki cytrynowej (lub soku z cytryny)

1 łyżeczka aromatu waniliowego

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Połowę migdałów zmielić w blenderze lub malakserze na grubą kaszkę. Resztę zostawić w całości.
  2. Jajka zmiksować z cukrem.
  3. Dodać mąkę, zmielone migdały, masło, skórkę cytrynową, ekstrakt waniliowy oraz sól i wymieszać (jeśli potrzeba zagnieść). Jeśli ciasto jest zbyt miękkie do dalszego formowania, dodać więcej mąki.
  4. Do 1/3 ciasta dodać pistacje, a do reszty migdały w całości.
  5. Z ciasta uformować wałki o średnicy około 4-5 cm (lub większej jeśli wolicie większe ciasteczka) i piec 35-40 minut w temperaturze 150 stopni.
  6. Wyjąć podpieczone wałki z piekarnika, lekko ostudzić i pokroić w ukośne kromki.
  7. Piec drugi raz 10 minut w temperaturze 150 stopni.


Cantucci Przepis

Cantucci Przepis

Cantucci Przepis

Cantucci Przepis