CEBULARZE Cebularze KATEGORIE Śniadania Przekąski Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 400 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)4 Michał@MilionSmaków Cebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej. To pszenne bułki czy też placki (zależy od wykonania) na których jest umieszczony farsz z posiekanej duszonej cebuli - często z makiem. Obecnie są dość powszechne na Lubelszczyźnie, ale trafiają się też w innych rejonach kraju. Według mnie są świetnie jako drugie śniadanie czy przekąskę w trakcie dnia, ale i tak najlepiej smakują gorące świeżo po wyjęciu z pieca. SKŁADNIKI Nadzienie3 łyżki wody3 szt. cebuliCiasto50 g drożdży1 szklanka mleka 2%1 łyżka białego cukrupół kg mąki pszennej50 g masła1 łyżeczka soli1 jajko (do posmarowania) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 182 9,1% Bialko 5,3g 3,5% Weglow... 29,6g 14,8% Tluszcze 4,5g 7,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 628 31,4% Bialko 18,2g 12,1% Weglow... 101,8g 50,9% Tluszcze 15,6g 26,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wlej wodę na patelnię i rozgrzej ją. Dodaj cebulę pokrojoną w dość drobną kostkę. Przykryj patelnię i duś cebulę około 20 minut (od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliła). Później odstaw ją do ostygnięcia (w tym momencie dodaje się mak jeśli się go używa). Drożdże pokrósz do miski. Dodaj ciepłe mleko, cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około 10 minut. Masło włóż do mleka i rozpuść. Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. Wlej do niej zaczyn i masło z mlekiem. Wyrób ciasto (trzeba wyrabiać minimum 5 minut, żeby się dobrze napowietrzyło) i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę (przykryj ściereczką, żeby nie wyschło). Ciasto podziel na 12 części i rozwałkuj je na okrągłe placki. Nałóż na środek każdego z placków cebulę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po wyrośnięciu posmaruj brzegi bułeczek roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut (piecz w termoobiegu). Najlepiej smakują gorące.