CEBULARZE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 400 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Cebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej. To pszenne bułki czy też placki (zależy od wykonania) na których jest umieszczony farsz z posiekanej duszonej cebuli - często z makiem. Obecnie są dość powszechne na Lubelszczyźnie, ale trafiają się też w innych rejonach kraju.
Według mnie są świetnie jako drugie śniadanie czy przekąskę w trakcie dnia, ale i tak najlepiej smakują gorące świeżo po wyjęciu z pieca.


SKŁADNIKI

Nadzienie

3 łyżki wody

3 szt. cebuli

Ciasto

50 g drożdży

1 szklanka mleka 2%

1 łyżka cukru

pół kg mąki pszennej

50 g masła

1 łyżeczka soli

jajko (do posmarowania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
182
9,1%
Bialko
5,3g
3,5%
Weglow...
29,6g
14,8%
Tluszcze
4,5g
7,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wlej wodę na patelnię i rozgrzej ją.
  2. Dodaj cebulę pokrojoną w dość drobną kostkę.
  3. Przykryj patelnię i duś cebulę około 20 minut (od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliła).
  4. Później odstaw ją do ostygnięcia (w tym momencie dodaje się mak jeśli się go używa).
  5. Drożdże pokrósz do miski.
  6. Dodaj ciepłe mleko, cukier i dwie łyżki mąki.
  7. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około 10 minut.
  8. Masło włóż do mleka i rozpuść.
  9. Mąkę przesiej do miski i dodaj sól.
  10. Wlej do niej zaczyn i masło z mlekiem.
  11. Wyrób ciasto (trzeba wyrabiać minimum 5 minut, żeby się dobrze napowietrzyło) i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę (przykryj ściereczką, żeby nie wyschło).
  12. Ciasto podziel na 12 części i rozwałkuj je na okrągłe placki.
  13. Nałóż na środek każdego z placków cebulę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  14. Po wyrośnięciu posmaruj brzegi bułeczek roztrzepanym jajkiem.
  15. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut (piecz w termoobiegu).
  16. Najlepiej smakują gorące.


Cebularze Przepis

Cebularze Przepis

DODAJ KOMENTARZ