CHŁODNIK LITEWSKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.67)
Chłodnik litewski to surowa, podawana na zimno zupa przygotowana z lekko podgotowanej botwinki - klasycznie na bazie zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Moja wersja jest nieco zmodyfikowana bo jej bazą jest maślanka - łatwiej dostępna niż zsiadłe mleko i lżejsza od śmietany. Dla urozmaicenia dodajemy do niej inne świeże warzywa oraz - żeby była bardziej sycąca - ugotowane jajko.
Jak sama nazwa mówi, zupa ta należy do klasyki kuchni litewskiej ale przepisy pojawiają się również w książkach kuchni staropolskiej. Polecam zwłaszcza na upalne dni.


SKŁADNIKI

4 szt. botwiny (nieduże, z liśćmi)

¾ l maślanki

4 szt. jajek

3 szt. ogórka kiszonego (małosolne)

6 szt. rzodkiewki

1 łyżka białego cukru

koperek

pół cytryny

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut).
  2. Botwinkę oczyść, opłucz. Korzenie obierz i zetrzyj na tarce, łodygi drobno posiekaj (bez liści). Całość przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 5 minut.
  3. Na tarce zetrzyj ogórki małosolne, rzodkiewki pokrój w drobne słupki. Wszystko dodaj do ugotowanej i przestudzonej botwinki.
  4. Do zupy dodaj drobno posiekany koperek, cukier i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem
  5. Zupę zalej maślanką i wymieszaj. 
  6. Schłodzoną w lodówce podawaj z kawałkami jajka


Chłodnik litewski Przepis