CHŁODNIK LITEWSKI Chłodnik litewski KATEGORIE Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.67)3 Kasia@MilionSmaków Chłodnik litewski to surowa, podawana na zimno zupa przygotowana z lekko podgotowanej botwinki - klasycznie na bazie zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Moja wersja jest nieco zmodyfikowana bo jej bazą jest maślanka - łatwiej dostępna niż zsiadłe mleko i lżejsza od śmietany. Dla urozmaicenia dodajemy do niej inne świeże warzywa oraz - żeby była bardziej sycąca - ugotowane jajko. Jak sama nazwa mówi, zupa ta należy do klasyki kuchni litewskiej ale przepisy pojawiają się również w książkach kuchni staropolskiej. Polecam zwłaszcza na upalne dni. SKŁADNIKI 4 szt. botwiny (nieduże, z liśćmi)¾ l maślanki4 szt. jajek3 szt. ogórka kiszonego (małosolne)6 szt. rzodkiewki1 łyżka białego cukrukoperekpół cytrynysólpieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut). Botwinkę oczyść, opłucz. Korzenie obierz i zetrzyj na tarce, łodygi drobno posiekaj (bez liści). Całość przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Na tarce zetrzyj ogórki małosolne, rzodkiewki pokrój w drobne słupki. Wszystko dodaj do ugotowanej i przestudzonej botwinki. Do zupy dodaj drobno posiekany koperek, cukier i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Zupę zalej maślanką i wymieszaj. Schłodzoną w lodówce podawaj z kawałkami jajka.