CHŁODNIK OGÓRKOWY Chłodnik ogórkowy KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 2.83)3 Beata@MilionSmaków Orzeźwiający lekki chłodnik w sam raz na letnie popołudnie. Szybkie, proste i smaczne danie idealne na sezon ogórkowy, które przyjemnie ochłodzi nam upalne dni. SKŁADNIKI 2 szt. świeżego ogórka szklarniowego200 g jogurtu naturalnego (gęstego)100 g kefiru1 ząbek czosnku świeżego4 łyżki koperku (posiekanego)szczypta soli (do smaku)szczypta mielonego pieprzu (do smaku) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 40 2% Bialko 2,3g 1,5% Weglow... 4,9g 2,4% Tluszcze 1,4g 2,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 324 16,2% Bialko 18,9g 12,6% Weglow... 39,7g 19,9% Tluszcze 11,7g 19,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać i wymieszać z ogórkami. Dodać sól i pieprz. Następnie wymieszać z jogurtem oraz kefirem i dodać koperek. Schodzić przed podaniem w lodówce. Opcjonalnie chłodnik można podawać z jajkami na twardo lub młodymi ziemniaczkami