CHIPSY Z JARMUŻU Chipsy z jarmużu KATEGORIE Przekąski Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.75)8 Michał@MilionSmaków Bardzo popularna przekąska w ostatnich czasach. U mnie raczej występują jako dodatek do innych dań (na przykład zup, czy jajecznicy) niż jako przekąska. Delikatne i chrupiące o wyraźnym smaku jarmużu - jeśli ktoś za nim nie przepada to chipsy pewnie też mu nie przypadną do gustu ;) SKŁADNIKI 250 g jarmużu¼ szklanki oleju rzepakowego¼ łyżeczki soli1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 207 10,3% Bialko 2,8g 1,9% Weglow... 8,3g 4,2% Tluszcze 19,2g 32% 100g Na porcję (zmień) kCal 324 16,2% Bialko 4,3g 2,9% Weglow... 13g 6,5% Tluszcze 30,1g 50,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zamocz liście jarmużu w oleju wymieszanym z solą i papryką. Wyłóż je na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piecz w termoobiegu około 5 minut (jarmuż powinien zrobić się chrupiący, ale nie powinien być brązowy).