CHLEB ŻYTNI CODZIENNY NA ZAKWASIE Chleb żytni codzienny na zakwasie KATEGORIE Śniadania Kuchnia polska Dodatki Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.58)13 Kasia@MilionSmaków Kiedy już wyhodujecie własny zakwas i zaczniecie piec na jego bazie domowe chleby, zapewniam Was, że wszystkie inne przestaną Wam smakować. Ten chleb po prostu smakuje prawdziwym chlebem - lekko kwaśny z chrupiącą, wypieczoną skórką, wypełnia dom przepięknym zapachem. Wbrew pozorom do przygotowania zakwasu, a następnie pieczenia na nim chlebów, nie potrzeba dużej ilości czasu - liczy się systematyczność. SKŁADNIKI Zakwas45 g startera zakwasu150 g mąki żytniej razowej typ 2000135 ml wody (ciepłej)Ciasto150 g mąki żytniej razowej typ 2000450 g mąki pszennej (chlebowej typ 750; ewentualnie innej mąki)525 ml wody1½ łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE Do przygotowania tego chleba będziesz potrzebować zakwasu z przepisu na Zakwas żytni. Dwa dni przed pieczeniem (wieczorem): 45 g startera zakwasu ze słoika przełóż do miski i odstaw aby się ogrzał. Dodaj pozostałe składniki zakwasu i wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na noc w temperaturze pokojowej. Dzień przed pieczeniem (rano): Z przygotowanego zakwasu odważ 260 g, resztę przełóż do słoika ze starterem zakwasu, wymieszaj i odstaw do lodówki. Dodaj wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj (nie wyrabiaj!). Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 8-12h w temperaturze pokojowej. Dzień przed pieczeniem (wieczorem): Keksówkę wysmaruj masłem. Przełóż do niej ciasto i delikatnie wyrównaj. Przykryj ściereczką i odstaw na noc w temperaturze pokojowej. W dzień pieczenia (rano): Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Ciasto nacechuj (zrób nacięcia ostrym nożem), wstaw keksówkę do piekarnika, zaparuj piekarnik (spryskiwaczem lub wstawiając do pieca naczynie z wodą). Ustaw piekarnik w trybie grzania od dołu i piecz 10 minut. Następnie zmień tryb na grzanie góra-dół i piecz jeszcze ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, wyjmij z foremki i studź na kratce.