CHLEB ŻYTNI CODZIENNY NA ZAKWASIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.58)
Kiedy już wyhodujecie własny zakwas i zaczniecie piec na jego bazie domowe chleby, zapewniam Was, że wszystkie inne przestaną Wam smakować. Ten chleb po prostu smakuje prawdziwym chlebem - lekko kwaśny z chrupiącą, wypieczoną skórką, wypełnia dom przepięknym zapachem.
Wbrew pozorom do przygotowania zakwasu, a następnie pieczenia na nim chlebów, nie potrzeba dużej ilości czasu - liczy się systematyczność.


SKŁADNIKI

Zakwas

45 g startera zakwasu

150 g mąki żytniej razowej typ 2000

135 ml wody (ciepłej)

Ciasto

150 g mąki żytniej razowej typ 2000

450 g mąki pszennej (chlebowej typ 750; ewentualnie innej mąki)

525 ml wody

1½ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Do przygotowania tego chleba będziesz potrzebować zakwasu z przepisu na Zakwas żytni.

Dwa dni przed pieczeniem (wieczorem):

  1. 45 g startera zakwasu ze słoika przełóż do miski i odstaw aby się ogrzał. 
  2. Dodaj pozostałe składniki zakwasu i wymieszaj.
  3. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na noc w temperaturze pokojowej. 

Dzień przed pieczeniem (rano):

  1. Z przygotowanego zakwasu odważ 260 g, resztę przełóż do słoika ze starterem zakwasu, wymieszaj i odstaw do lodówki. 
  2. Dodaj wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj (nie wyrabiaj!).
  3. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 8-12h w temperaturze pokojowej. 

Dzień przed pieczeniem (wieczorem):

  1. Keksówkę wysmaruj masłem. Przełóż do niej ciasto i delikatnie wyrównaj. 
  2. Przykryj ściereczką i odstaw na noc w temperaturze pokojowej. 

W dzień pieczenia (rano):

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. 
  2. Ciasto nacechuj (zrób nacięcia ostrym nożem), wstaw keksówkę do piekarnika, zaparuj piekarnik (spryskiwaczem lub wstawiając do pieca naczynie z wodą). 
  3. Ustaw piekarnik w trybie grzania od dołu i piecz 10 minut. 
  4. Następnie zmień tryb na grzanie góra-dół i piecz jeszcze ok. 30 minut. 
  5. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, wyjmij z foremki i studź na kratce. 


Chleb żytni codzienny na zakwasie Przepis