CHLEBEK BANANOWY Z FIGAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Właściwie to nazwa chlebek może być tu myląca, gdyż wypiek ten bardziej przypomina ciasto. Nie obawiajcie się jednak nadmiaru pustych kalorii - to ciasto z kategorii zdrowych. Upieczone na bazie mąki pełnoziarnistej i orkiszowej z dodatkiem orzechów i suszonych fig, dostarczy Wam całej gamy wartości odżywczych, a do tego smakuje wybornie. Polecam do popołudniowej herbaty.


SKŁADNIKI

100 g masła

2 szt. jajek

0,30 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej nierafinowanego)

2 szt. bananów (dojrzałych, miękkich)

¾ szklanki mąki orkiszowej

pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

pół szklanki orzechów włoskich

pół szklanki fig (suszonych)

PRZYGOTOWANIE

  1. Keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. 
  3. Masło roztop. 
  4. Jajka wbij do miski i zmiksuj. Miksując dalej dodawaj cukier trzcinowy, następnie roztopione masło a na koniec rozgniecione widelcem banany
  5. W drugiej misce wymieszaj mąkę orkiszową, mąkę pszenną pełnoziarnistą, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
  6. Połącz masę suchą i mokrą i dokładnie wymieszaj. 
  7. Orzechy włoskie i suszone figi posiekaj, następnie dodaj do ciasta i wymieszaj. 
  8. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej foremki i piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka). 


Chlebek bananowy z figami Przepis

Chlebek bananowy z figami Przepis

DODAJ KOMENTARZ