CHLEBKI Z PATELNI - FLATBREAD
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.23)
Osobiście jestem wielkim fanem chlebków, które są smażone na patelni i do których przygotowania nie trzeba drożdzy.
Robi się je w zasadzie w każdej części świata a odmiany występujące w różnych krajach dają subtelne ale wazne różnice w konsystencji i smaku.
Dobrze sprawdzają się jako przekąska podawane same, przekładane odpowiednimi dodatkami czy podawane jako ciepła przekąska w towarzystwie sosów, w których można je maczać.
No i robi się je naprawdę szybko ;)


SKŁADNIKI

1 szklanka jogurtu greckiego

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki natki pietruszki

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
153
7,7%
Bialko
6,5g
4,4%
Weglow...
27,8g
13,9%
Tluszcze
1,6g
2,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wlej do miski jogurt grecki (albo raczej przełóż bo jest gęsty)
  2. Wsyp mąkę
  3. Drobno posiekaj natkę pietruszki i dorzuć do miski
  4. Przypraw solą, pieprzem, papryką i dodaj sodę oczyszczoną
  5. Zagniataj aż ciasto będzie miało jednolita konsystencję (około 6 minut)
  6. Rozgrzej patelnię (suchą, bez tłuszczu, najlepiej z nieprzywierającą powłoką)
  7. Odrywaj od ciasta kawałki wielkości dłoni i wałkuj je na stole posypanym mąką na placki grubości 2 - 3 milimetrów (powinno wyjść między 5 a 6 placków)
  8. Smaż około 2 minut z każdej strony
  9. Świetnie smakują same, ale warto podawać je z dobrym sosem


Chlebki z patelni - flatbread Przepis

Chlebki z patelni - flatbread Przepis

Chlebki z patelni - flatbread Przepis