CHLEBKI Z PATELNI - FLATBREAD Chlebki z patelni - flatbread KATEGORIE Śniadania Przekąski CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.23)32 Michał@MilionSmaków Osobiście jestem wielkim fanem chlebków, które są smażone na patelni i do których przygotowania nie trzeba drożdzy. Robi się je w zasadzie w każdej części świata a odmiany występujące w różnych krajach dają subtelne ale wazne różnice w konsystencji i smaku. Dobrze sprawdzają się jako przekąska podawane same, przekładane odpowiednimi dodatkami czy podawane jako ciepła przekąska w towarzystwie sosów, w których można je maczać. No i robi się je naprawdę szybko ;) SKŁADNIKI 1 szklanka jogurtu greckiego1 szklanka mąki pszennej2 łyżki natki pietruszkipół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej1 łyżeczka sody oczyszczonej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 153 7,7% Bialko 6,5g 4,4% Weglow... 27,8g 13,9% Tluszcze 1,6g 2,6% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wlej do miski jogurt grecki (albo raczej przełóż bo jest gęsty) Wsyp mąkę Drobno posiekaj natkę pietruszki i dorzuć do miski Przypraw solą, pieprzem, papryką i dodaj sodę oczyszczoną Zagniataj aż ciasto będzie miało jednolita konsystencję (około 6 minut) Rozgrzej patelnię (suchą, bez tłuszczu, najlepiej z nieprzywierającą powłoką) Odrywaj od ciasta kawałki wielkości dłoni i wałkuj je na stole posypanym mąką na placki grubości 2 - 3 milimetrów (powinno wyjść między 5 a 6 placków) Smaż około 2 minut z każdej strony Świetnie smakują same, ale warto podawać je z dobrym sosem