CHORWACKA GREGADA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.04)
Gregada to tradycyjny chorwacki gulasz rybny pochodzący z wyspy Hvar. Biała świeża ryba gotowana jest w białym winie z kawałkami ziemniaków oraz z ziołami. Jadłam to danie w ubiegłym roku właśnie na wyspie Hvar, w gorące letnie popołudnie popijając schłodzonym białym winem.
Nadszedł czas by odtworzyć tą przepyszną kompozycję w własnej kuchni. Danie przygotowuje się w dość prosty sposób, kluczem do sukcesu jest dobra, świeża ryba. Ja wybrałam dorsza ale inne tez by się pewnie nadawały.
A efekt końcowy? Brakowało tylko chorwackiego słońca i morskiego klimatu :)


SKŁADNIKI

700 g dorsza (filetów)

350 g ziemniaków

300 ml wina białego wytrawnego

cebula (nieduża)

2 ząbki czosnku świeżego

3 łyżki oliwy z oliwek

liść laurowy

sól

pieprz czarny mielony

rozmaryn suszony

natka pietruszki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
96
4,8%
Bialko
8,6g
5,7%
Weglow...
4,1g
2%
Tluszcze
3,3g
5,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w talarki.
  2. Talarki przełóż do niewielkiego garnka, zalej wodą, posól i zagotuj. Gdy tylko zaczną się gotować wyłącz ogień i odstaw garnek z pieca.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę.
  4. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmażaj przez chwilę.
  5. Dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i wymieszaj.
  6. Od razu po chwili ułóż w garnku dorsza pokrojonego na średniej wielkości kawałki (ok. 4 cm). Kawałki ryby możesz układać jedne na drugich.
  7. Uwaga: od tej pory dania nie można mieszać bo ryba będzie się rozpadać. Po prostu co jakiś czas potrząśnij garnkiem - to wystarczy.
  8. Kiedy ryba zacznie przywierać dodaj liść laurowy i ziemniaki oraz dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Następnie zalej danie winem. Dodaj trochę wody tak, żeby danie było całe przykryte płynem.
  9. Duś pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie (około 15-20 minut). 
  10. Przed podaniem posyp pokrojoną natką pietruszki.


Chorwacka gregada Przepis

Chorwacka gregada Przepis