CHORWACKA GREGADA Chorwacka gregada KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Ryby i owoce morza Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.04)27 Kasia@MilionSmaków Gregada to tradycyjny chorwacki gulasz rybny pochodzący z wyspy Hvar. Biała świeża ryba gotowana jest w białym winie z kawałkami ziemniaków oraz z ziołami. Jadłam to danie w ubiegłym roku właśnie na wyspie Hvar, w gorące letnie popołudnie popijając schłodzonym białym winem. Nadszedł czas by odtworzyć tą przepyszną kompozycję w własnej kuchni. Danie przygotowuje się w dość prosty sposób, kluczem do sukcesu jest dobra, świeża ryba. Ja wybrałam dorsza ale inne tez by się pewnie nadawały. A efekt końcowy? Brakowało tylko chorwackiego słońca i morskiego klimatu :) SKŁADNIKI 700 g dorsza (filetów)350 g ziemniaków300 ml wina białego wytrawnego1 cebula (nieduża)2 ząbki czosnku świeżego3 łyżki oliwy z oliwek1 liść laurowysólpieprz czarny mielonyrozmaryn suszonynatka pietruszki Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 96 4,8% Bialko 8,6g 5,7% Weglow... 4,1g 2% Tluszcze 3,3g 5,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 370 18,5% Bialko 33,1g 22,1% Weglow... 15,8g 7,9% Tluszcze 12,6g 21% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w talarki. Talarki przełóż do niewielkiego garnka, zalej wodą, posól i zagotuj. Gdy tylko zaczną się gotować wyłącz ogień i odstaw garnek z pieca. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmażaj przez chwilę. Dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i wymieszaj. Od razu po chwili ułóż w garnku dorsza pokrojonego na średniej wielkości kawałki (ok. 4 cm). Kawałki ryby możesz układać jedne na drugich. Uwaga: od tej pory dania nie można mieszać bo ryba będzie się rozpadać. Po prostu co jakiś czas potrząśnij garnkiem - to wystarczy. Kiedy ryba zacznie przywierać dodaj liść laurowy i ziemniaki oraz dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Następnie zalej danie winem. Dodaj trochę wody tak, żeby danie było całe przykryte płynem. Duś pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie (około 15-20 minut). Przed podaniem posyp pokrojoną natką pietruszki.