CHRUPIĄCE LEKKO OSTRE MIĘSO Z WARZYWAMI I ŻÓŁTYM RYŻEM
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Ten przepis powstał na bazie jednego z programów Gordona Ramsey'a.
Prosty pomysł, łatwe wykonanie a smakuje pysznie i egzotycznie. Usmażone na chrupko mięso mielone, dodatek świeżych, chrupiących warzyw, odpowiednie sosy i dodatek skórki z limonki sprawiają, że danie jest naprawdę ciekawe.
Można je podawać jako przekąskę (np w liściach cykorii) lub jako danie obiadowe - jak tutaj - z ryżem.


SKŁADNIKI

200 g ryżu białego

2 łyżki masła

pół łyżeczki kurkumy

jajko

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

3 łyżki oliwy z oliwek

2 szklanki selera naciowego

2 szt. papryki Cayenne

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka świeżego imbiru

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka skórki z limonki

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

cebula dymka

1 opakowanie szczypiorku

PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu
  2. Odcedź i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem
  3. Dodaj kurkumę i wymieszaj
  4. Jak ryż lekko się przyrumieni (około 2 minut) wbij jajko i mieszaj intensywnie
  5. Po dwóch minutach będzie gotowe (jajko musi być ścięte, więc może czas się wydłużyć)
  6. Mięso mielone wymieszaj z solą i pieprzem (najlepiej gdyby mięso nie było z lodówki)
  7. Bardzo mocno rozgrzej patelnię (o grubym dnie) z niewielką ilością oliwy (chcemy, żeby mięso się przysmażyło na chrupko a nie udusiło - patelnia musi być gorąca i wolno tracic temperaturę)
  8. Smaż często mieszając około 10 minut aż mięso będzie mocno przyrumienione
  9. Zdejmij je z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu (np połóż je na ręcznikach papierowych)
  10. Pokrój seler naciowy w plasterki około pół centymetra i wrzuć na patelnię
  11. Smaż około 3 minut
  12. Dodaj pokrojone w plasterki paprykę cayenne i posiekany czosnek wraz z imbirem
  13. Dolej trochę oliwy
  14. Dodaj brązowy cukier
  15. Mieszaj przez 2 minuty i wrzuć mięso, skórkę z limonki, sok z limonki, sos sojowy i sos rybny
  16. Posiekaj dymkę i szczypiorek w plasterki i dorzuć do dania
  17. Wymieszaj i zdejmij po około minucie (ma tylko się ocieplić)


Chrupiące lekko ostre mięso z warzywami i żółtym ryżem Przepis

Chrupiące lekko ostre mięso z warzywami i żółtym ryżem Przepis