CHUTNEY Z RABARBARU I CEBULI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Chutney to rodzaj sosu popularnego w Indiach - przeważnie robionego z mieszanki sezonowych owoców i warzyw. W Indiach te sosy przygotowuje się zazwyczaj na bieżąco (tuż przed podaniem) a ich smaki mają pełen przekrój kuchni tego rejonu: słodkie, słone, kwaśne o różnym stopniu pikantności.
Podaje się je do innych potraw jako dodatek.
Bazując na tradycyjnej podstawie chutney'u cebulowego podaję przepis na wersję sezonową polską - z rabarbarem. Doskonale pasuje do różnych mięs ale też np. do serów (pieczonego camemberta, czy żółtego na kanapce).
Smacznego!


SKŁADNIKI

4 szklanki rabarbaru

2 szklanki cebuli szalotki

2 szklanki wody

pół szklanki octu jabłkowego

3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka mielonego pieprzu

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki

PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz rabarbar i pokrój go w cienkie plasterki (po kilka milimetrów)
  2. Cebulę poszatkuj (bardzo drobno)
  3. Do garnka wlej wodę i wrzuć posiekane składniki.
  4. Zagotuj i dodaj ocet, cukier, sól, pieprz i paprykę wędzoną.
  5. Gotuj ma małym ogniu przez około 30 - 40 minut aż rabarbar się rozpadnie i woda odparuje.
  6. Chutney przełóż do wyparzonych słoiczków i postaw je na zakrętce.
  7. Przykryj je ręcznikiem, żeby się powoli schłodziły i dobrze zassały.


Chutney z rabarbaru i cebuli Przepis

DODAJ KOMENTARZ