CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE Z TAHINI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 2.3)
Te ciasteczka to idealna pełnowartościowa przekąska do pracy - są lekkie i zdrowe bo nie zawierają białej mąki ani cukru a zawartość tahini, czyli sezamowej pasty dostarczy Wam energii tak potrzebnej na przykład po obiedzie gdy poziom cukru we krwi powoli spada.
Przygotowanie ich jest banalnie proste bo wystarczy po prostu wymieszać wszystkie składniki. Jako dodatek wykorzystajcie coś z domowych przetworów. Ja zdecydowanie polecam dżem mandarynkowy - jego nieco gorzki smak cudownie dopełnia orzechowy smak ciasteczek.


SKŁADNIKI

¾ szklanki pasty tahini

150 g masła

1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

pół szklanki cukru trzcinowego

pół łyżeczki proszku do pieczenia

150 g dżemu mandarynkowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
449
22,4%
Bialko
7,4g
5%
Weglow...
42,2g
21,1%
Tluszcze
28,7g
47,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło wyjmij z lodówki nieco wcześniej żeby zmiękło.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. 
  3. W misce wymieszaj dokładnie pastę tahini, masło, mąkę pełnoziarnistą, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia.
  4. Z ciasta formuj dłońmi niewielkie kuleczki. Każdą kuleczkę spłaszcz, na środku zrób palcem dołek i nałóż do niego dżem mandarynkowy
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. 


Ciasteczka pełnoziarniste z tahini Przepis

Ciasteczka pełnoziarniste z tahini Przepis