CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE Z TAHINI Ciasteczka pełnoziarniste z tahini KATEGORIE Słodkości Lekkie i zdrowe Dieta South Beach CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 2.3)5 Kasia@MilionSmaków Te ciasteczka to idealna pełnowartościowa przekąska do pracy - są lekkie i zdrowe bo nie zawierają białej mąki ani cukru a zawartość tahini, czyli sezamowej pasty dostarczy Wam energii tak potrzebnej na przykład po obiedzie gdy poziom cukru we krwi powoli spada. Przygotowanie ich jest banalnie proste bo wystarczy po prostu wymieszać wszystkie składniki. Jako dodatek wykorzystajcie coś z domowych przetworów. Ja zdecydowanie polecam dżem mandarynkowy - jego nieco gorzki smak cudownie dopełnia orzechowy smak ciasteczek. SKŁADNIKI ¾ szklanki pasty tahini150 g masła1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistejpół szklanki cukru trzcinowegopół łyżeczki proszku do pieczenia150 g dżemu mandarynkowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 449 22,4% Bialko 7,4g 5% Weglow... 42,2g 21,1% Tluszcze 28,7g 47,9% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Masło wyjmij z lodówki nieco wcześniej żeby zmiękło. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. W misce wymieszaj dokładnie pastę tahini, masło, mąkę pełnoziarnistą, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Z ciasta formuj dłońmi niewielkie kuleczki. Każdą kuleczkę spłaszcz, na środku zrób palcem dołek i nałóż do niego dżem mandarynkowy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.