CIASTECZKA Z MASŁA ORZECHOWEGO Z CZEKOLADĄ I FIGAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 5)
Spośród świątecznych wypieków na polskich stołach królują pierniki, serniki i makowce. Ciekawym urozmaiceniem są ciasteczka. Nie ograniczajmy się tu do pierniczków. Domowników na pewno ucieszą super kruche ciasteczka przygotowane na bazie masła orzechowego. Świątecznych akcentów dodają w nich suszone figi i czekolada, a dodatkowych walorów odżywczych - mąka pełnoziarnista.


SKŁADNIKI

150 g masła (miękkiego)

2 szt. jajek

180 g masła orzechowego

150 g cukru trzcinowego

2 łyżeczki aromatu waniliowego (najlepiej domowego, naturalnego)

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g czekolady ciemnej 70-85%

50 g fig (suszonych)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
427
21,4%
Bialko
9,8g
6,6%
Weglow...
39,8g
19,9%
Tluszcze
26,2g
43,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Jakiś czas przed pieczeniem wyjmij z lodówki masło i jajka, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. 

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni z funkcją termoobiegu. 
  2. Mikserem z końcówką-hakiem ubij dokładnie miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy . Ubijaj aż składniki dokładnie się połączą.  
  3. Dodaj jajka i aromat waniliowy. Ubijaj jeszcze chwilę. 
  4. Osobno wymieszaj mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia
  5. Połącz suche składniki z mokrymi i ubijaj chwilę na niskich obrotach aż składniki się połączą. 
  6. Na koniec dodaj posiekane ciemną czekoladę i suszone figi. Ciasto dokładnie wymieszaj. 
  7. Ciasto nakładaj łyżką na blachy piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia (u mnie wyszły 24 szt.). Nie formuj dokładnie ani nie rozpłaszczaj - ciastka nieco rozejdą się na boki podczas pieczenia. 
  8. Piecz ok. 15 minut. 


Ciasteczka z masła orzechowego z czekoladą i figami Przepis

Ciasteczka z masła orzechowego z czekoladą i figami Przepis