CIASTECZKA Z POWIDŁAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Proste ciasteczka, do których wracam zawsze w okresie świątecznym. Niby zwyczajne składniki, ale całość ma w sobie coś, co niezmiennie zachwyca degustujących. Można je jeść bez końca. Spróbujcie im ulec!


SKŁADNIKI

Ciasto

500 g mąki pszennej

250 g masła (lub margaryny)

120 g białego cukru

2 szt. jajek

1 szklanka powideł śliwkowych (około)

orzech włoski

płatki migdałowe

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
376
18,8%
Bialko
5,2g
3,5%
Weglow...
49,1g
24,6%
Tluszcze
17,5g
29,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
  2. Brać po dużej garści ciasta i rozwałkować dosyć cienko (chyba że ktoś woli grubsze ciastka, ja preferuję te cienkie). Wykrawać ciasteczka ulubionymi foremkami.
  3. Na wierzch każdego ciastka włożyć małą łyżeczkę powideł, ćwiartkę orzecha i kilka płatków migdałowych.
  4. Poukładać ciastka na blaszkach i piec około 15 minut w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg (szczególnie jeśli pieczesz po kilka blach jednocześnie).
  5. Po ostygnięciu można polukrować.

W zależności od wielkości foremek i grubości rozwałkowanego ciasta może wyjść różna liczba ciasteczek. Mi wyszły 3 blachy i około 90 ciasteczek.


Ciasteczka z powidłami Przepis

Ciasteczka z powidłami Przepis