CIASTECZKA Z POWIDŁAMI Ciasteczka z powidłami KATEGORIE Słodkości Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 5)1 Beata@MilionSmaków Proste ciasteczka, do których wracam zawsze w okresie świątecznym. Niby zwyczajne składniki, ale całość ma w sobie coś, co niezmiennie zachwyca degustujących. Można je jeść bez końca. Spróbujcie im ulec! SKŁADNIKI Ciasto500 g mąki pszennej250 g masła (lub margaryny)120 g białego cukru2 szt. jajek1 szklanka powideł śliwkowych (około)orzech włoskipłatki migdałowe Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 376 18,8% Bialko 5,2g 3,5% Weglow... 49,1g 24,6% Tluszcze 17,5g 29,2% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Z podanych składników zagnieść ciasto.Brać po dużej garści ciasta i rozwałkować dosyć cienko (chyba że ktoś woli grubsze ciastka, ja preferuję te cienkie). Wykrawać ciasteczka ulubionymi foremkami.Na wierzch każdego ciastka włożyć małą łyżeczkę powideł, ćwiartkę orzecha i kilka płatków migdałowych.Poukładać ciastka na blaszkach i piec około 15 minut w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg (szczególnie jeśli pieczesz po kilka blach jednocześnie).Po ostygnięciu można polukrować.W zależności od wielkości foremek i grubości rozwałkowanego ciasta może wyjść różna liczba ciasteczek. Mi wyszły 3 blachy i około 90 ciasteczek.