CIASTKA RYŻOWE Z AZJATYCKIM SOSEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3)
Ciastka ryżowe to bardzo zła nazwa - kojarzy się zupełnie z czymś innym. Dla mnie jest to coś w stylu grubego ryżowego makaronu lub ryżowa wersja polskich kopytek. W każdym razie ich oryginalna nazwa to w tłumaczeniu na polski właśnie ciastka, więc taka nazwa zostaje. Gotuje się je kilka minut w wodzie i są gotowe. Teraz wystarczy do nich zrobić tylko dobry sos w azjatyckim stylu ;)


SKŁADNIKI

cebula

pół marchewek

pół czerwonej papryki

1 ząbek czosnku świeżego

pół anyżu

2 szt. goździków

1 łyżeczka świeżego imbiru

1 łyżka masła

1 opakowanie ciastek ryżowych

1½ szklanki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka sosu ostrygowego

1 łyżka pasty curry

PRZYGOTOWANIE

  1. Drobno posiekaj cebulę.
  2. Marchewkę pokrój w paski o bokach około 2 milimetrów i długości około 5 centymetrów (julienne), a paprykę w kostkę około jednego centymetra.
  3. Czosnek potnij w cienkie plasterki.
  4. Rozgnieć anyż i goździki w moździerzu a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  5. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć drobno posiekaną cebulę.
  6. Smaż około 3 minut aż się zeszkli.
  7. Dodaj marchewkę i paprykę.
  8. Smaż mniej więcej 7 minut w wysokiej temperaturze często mieszając.
  9. Dodaj czosnek, imbir i przyprawy z moździerza.
  10. Smaż około 2 minut.
  11. Do gotującej się wody wrzuć ciasta ryżowe i gotuj około 5 minut.
  12. Na patelnię wlej przecier pomidorowy i dodaj cukier, sos ostrygowy i pastę curry.
  13. Smaż 5 minut aż lekko zgęstnieje.
  14. Odcedź ciastka ryżowe do sosu i wymieszaj.
  15. Podawaj od razu.


Ciastka ryżowe z azjatyckim sosem Przepis