CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE Ciasto czekoladowo-pomarańczowe KATEGORIE Słodkości Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 4.19)18 Kasia@MilionSmaków Piękne, wilgotne, głęboko kakaowe ciasto z dominującym aromatem pomarańczy zachwyci Waszych domowników i gości. Cały trik tkwi w dodanych do ciasta ugotowanych do miękkości pomarańczy wraz ze skórką. Pomarańcze gotują się dwie godziny więc ten etap najlepiej wykonać dzień przed pieczeniem. Ciasto spodoba się bezglutenowcom bo przygotowane zostało na bazie zmielonych migdałów, bez dodatku mąki. Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson. Podany czas przygotowania nie uwzględnia gotowania pomarańczy. SKŁADNIKI 200 g migdałów (całe)6 szt. jajek200 g białego cukru50 g kakao ciemnego1½ łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej2 szt. pomarańczy (niewielkich) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 202 10,1% Bialko 7,1g 4,7% Weglow... 21,3g 10,6% Tluszcze 10,3g 17,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 239 12% Bialko 8,4g 5,6% Weglow... 25,2g 12,6% Tluszcze 12,1g 20,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pomarańcze dokładnie umyj, włóż całe do garnka z zimną wodą i gotuj przez godzinę. Migdały zmiel. Spód okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Gdy pomarańcze będą ugotowane rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Pomarańcze pokrój na kawałki, usuń pestki. Jeżeli masz duże owoce - weź tylko 1,5 sztuki, resztę zjedz. Obieraczką do warzyw możesz delikatnie obrać kawałek skórki - przyda się do ozdoby. Pomarańcze zmiksuj je razem ze skórką ale niezbyt dokładnie. Do owoców dodaj wszystkie pozostałe składniki i zmiksuj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około godzinę - do prawie suchego patyczka. Jeżeli będzie się przypalać - przykryj wierzch folią aluminiową. Po upieczeniu ostudź ciasto na metalowej kratce, udekoruj startą skórką z pomarańczy.