CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 15
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Bezkonkurencyjne letnie ciasto na polskich stołach - drożdżowe. Rządzi od wieków i nie zapowiada się na to, żeby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Cudowny zapach unoszący się po domu podczas pieczenia przypomina czasy dzieciństwa. Podobnie podjadanie z miski surowej kruszonki.
W sezonie truskawkowym warto pokusić się o dodanie do ciasta drożdżowego właśnie truskawek. Kompozycja jest rewelacyjna - pulchne drożdżowe ciasto, słodkie wilgotne truskawki i uzależniająco chrupiąca kruszonka. Uwielbiam :)


SKŁADNIKI

Ciasto

400 g mąki pszennej

30 g drożdży

200 ml mleka 2%

100 g białego cukru

100 g masła

jajko

szczypta soli

400 g truskawek

Kruszonka

100 g masła

100 g białego cukru (białego lub trzcinowego)

150 g mąki pszennej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
274
13,7%
Bialko
4,4g
3%
Weglow...
38,4g
19,2%
Tluszcze
11,3g
18,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W małym rondelku podgrzej 100 ml mleka - powinno być ciepłe ale nie gorące. 
  2. W średniej wielkości misce pokrusz świeże drożdże, zalej je podgrzanym mlekiem, dodaj po łyżce cukru i mąki pszennej i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie zaczyn powinien mocno wyrosnąć przynajmniej podwajając swoją objętość. Jeśli nie wyrośnie to spróbuj raz jeszcze, najlepiej z innymi drożdżami. 
  3. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  4. W małym rondelku rozpuść masło. Następnie odstaw je do ostygnięcia. 
  5. Do miski wsyp 400 g mąki pszennej, 90 g cukru, szczyptę soli i jajko. Następnie dolej 100 ml mleka, roztopione masło i zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto. Ciasto powinno się wyrabiać około 10 minut, pod koniec powinno delikatnie "strzelać" bąbelkami powietrza. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. 
  6. Truskawki umyj i poodrywaj szypułki. Większe owoce przekrój na połówki lub na trzy części. 
  7. Wszystkie składniki kruszonki zagnieć razem i pokrusz. Uwaga: w przepisie proporcje kruszonki uwzględniają, że część zostanie wyjedzona jeszcze z miski na surowo :)
  8. Ciasto rozprowadź równomiernie w formie. Odstaw na 10 minut żeby jeszcze trochę wtrosło.
  9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. 
  10. Ciasto posyp truskawkami a następnie kruszonką. Całość posyp jeszcze połową łyżki cukru żeby kruszonka była bardziej chrupiąca. 
  11. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut (bez termoobiegu 5-10 minut dłużej). Powinno być wyraźnie przyrumienione. 
Smacznego!


Ciasto drożdżowe z truskawkami Przepis

Ciasto drożdżowe z truskawkami Przepis

Ciasto drożdżowe z truskawkami Przepis

Ciasto drożdżowe z truskawkami Przepis