CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI Ciasto drożdżowe z truskawkami KATEGORIE Słodkości Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 15 OCEŃ (średnia: 3.83)42 Kasia@MilionSmaków Bezkonkurencyjne letnie ciasto na polskich stołach - drożdżowe. Rządzi od wieków i nie zapowiada się na to, żeby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Cudowny zapach unoszący się po domu podczas pieczenia przypomina czasy dzieciństwa. Podobnie podjadanie z miski surowej kruszonki. W sezonie truskawkowym warto pokusić się o dodanie do ciasta drożdżowego właśnie truskawek. Kompozycja jest rewelacyjna - pulchne drożdżowe ciasto, słodkie wilgotne truskawki i uzależniająco chrupiąca kruszonka. Uwielbiam :) SKŁADNIKI Ciasto400 g mąki pszennej30 g drożdży200 ml mleka 2%100 g białego cukru100 g masła1 jajkoszczypta soli400 g truskawekKruszonka100 g masła100 g białego cukru (białego lub trzcinowego)150 g mąki pszennej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 274 13,7% Bialko 4,4g 3% Weglow... 38,4g 19,2% Tluszcze 11,3g 18,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 300 15% Bialko 4,9g 3,2% Weglow... 42g 21% Tluszcze 12,4g 20,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W małym rondelku podgrzej 100 ml mleka - powinno być ciepłe ale nie gorące. W średniej wielkości misce pokrusz świeże drożdże, zalej je podgrzanym mlekiem, dodaj po łyżce cukru i mąki pszennej i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie zaczyn powinien mocno wyrosnąć przynajmniej podwajając swoją objętość. Jeśli nie wyrośnie to spróbuj raz jeszcze, najlepiej z innymi drożdżami. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. W małym rondelku rozpuść masło. Następnie odstaw je do ostygnięcia. Do miski wsyp 400 g mąki pszennej, 90 g cukru, szczyptę soli i jajko. Następnie dolej 100 ml mleka, roztopione masło i zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto. Ciasto powinno się wyrabiać około 10 minut, pod koniec powinno delikatnie "strzelać" bąbelkami powietrza. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Truskawki umyj i poodrywaj szypułki. Większe owoce przekrój na połówki lub na trzy części. Wszystkie składniki kruszonki zagnieć razem i pokrusz. Uwaga: w przepisie proporcje kruszonki uwzględniają, że część zostanie wyjedzona jeszcze z miski na surowo :) Ciasto rozprowadź równomiernie w formie. Odstaw na 10 minut żeby jeszcze trochę wtrosło. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. Ciasto posyp truskawkami a następnie kruszonką. Całość posyp jeszcze połową łyżki cukru żeby kruszonka była bardziej chrupiąca. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut (bez termoobiegu 5-10 minut dłużej). Powinno być wyraźnie przyrumienione. Smacznego!