CIASTO DYNIOWO-JABŁKOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 3.92)
Sezon na dynię w pełni. To już kolejny deser z tym warzywem na naszym blogu. Tym razem postanowiłam połączyć je z jabłkiem. Postawiłam oczywiście na wersję zdrowotną: zamiast białej mąki użyłam mieszanki orkiszowej, amarantusowej i kokosowej, co dało ciastu ciekawy posmak. Do tego mała ilość cukru i dodatek ksylitolu sprawiają, że wypiek, mimo niepozornego wyglądu (nie wyrasta zbyt dużo) stanowi pyszną i zdrową przekąskę w ciągu dnia.



SKŁADNIKI

200 g dyni (startej na tarce)

130 g jabłek (startych lub pokrojonych w kostkę)

70 g mąki orkiszowej

60 g mąka z amarantusa

50 g mąki kokosowej

60 g cukru trzcinowego

60 g ksylitolu

¾ szklanki oleju kokosowego (płynnego)

3 szt. jajek

1 łyżeczka kakao ciemnego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
301
15,1%
Bialko
5,2g
3,5%
Weglow...
23,4g
11,7%
Tluszcze
21,5g
35,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukierksylitol oraz żółtka dalej miksując.
  2. Połączyć pianę z mąkami, kakaem, cynamonem i sodą, po czym stopniowo wlać olej kokosowy i wymieszać.
  3. Na koniec dodać startą dynię oraz jabłka i całość wymieszać.
  4. Przelać ciasto do formy o średnicy około 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, można na wierzchu ozdobić ciasto kawałkami jabłek. Piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg 50-60 minut.


Ciasto dyniowo-jabłkowe Przepis

Ciasto dyniowo-jabłkowe Przepis