CIASTO GRUSZKOWO-IMBIROWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Jedno z moich ulubionych ciast - uwielbiam gruszki, które w połączeniu z wilgotnym ciastem doprawionym świeżym imbirem smakują niezapomnianie.
Przepis pochodzi z blogu kwestiasmaku.com.


SKŁADNIKI

2 szt. gruszek świeżych (duże)

1½ łyżki świeżego imbiru (koniecznie świeżo starty)

220 g mąki pszennej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

250 g masła (miękkie)

220 g białego cukru

1 łyżka cukru trzcinowego

3 szt. jajek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
306
15,3%
Bialko
3,5g
2,4%
Weglow...
34,8g
17,4%
Tluszcze
17,2g
28,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Przepis na okrągłą formę do ciasta o średnicy 24 cm.

  1. Gruszki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ja używam trybu z termoobiegiem.
  3. Zmiksować: mąkę, proszek, sodę, masło w kawałkach (zostawić trochę na wiórki do posypania), cukier, imbir oraz jajka.
  4. Ciasto przełożyć do formy.
  5. Na cieście gęsto ułożyć plasterki gruszek i posypać brązowym cukrem oraz wiórkami masła. 
  6. Piec około 35 minut.


Ciasto gruszkowo-imbirowe Przepis

Ciasto gruszkowo-imbirowe Przepis

Ciasto gruszkowo-imbirowe Przepis

Ciasto gruszkowo-imbirowe Przepis