CIASTO GRUSZKOWO-IMBIROWE Ciasto gruszkowo-imbirowe KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.33)15 Kasia@MilionSmaków Jedno z moich ulubionych ciast - uwielbiam gruszki, które w połączeniu z wilgotnym ciastem doprawionym świeżym imbirem smakują niezapomnianie. Przepis pochodzi z blogu kwestiasmaku.com. SKŁADNIKI 2 szt. gruszek świeżych (duże)1½ łyżki świeżego imbiru (koniecznie świeżo starty)220 g mąki pszennej1½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej250 g masła (miękkie)220 g białego cukru1 łyżka cukru trzcinowego3 szt. jajek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 306 15,3% Bialko 3,5g 2,4% Weglow... 34,8g 17,4% Tluszcze 17,2g 28,6% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Przepis na okrągłą formę do ciasta o średnicy 24 cm.Gruszki obrać i pokroić w cienkie plasterki.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ja używam trybu z termoobiegiem.Zmiksować: mąkę, proszek, sodę, masło w kawałkach (zostawić trochę na wiórki do posypania), cukier, imbir oraz jajka.Ciasto przełożyć do formy.Na cieście gęsto ułożyć plasterki gruszek i posypać brązowym cukrem oraz wiórkami masła. Piec około 35 minut.