CIASTO JABŁKOWE Z AMARETTI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.92)
Ciasto prawie jak szarlotka, ale dodatek ciasteczek Amaretti pogłębia jego smak i dodaje aromatycznej słodyczy.


SKŁADNIKI

Ciasto

1¾ szklanki mąki pszennej

180 g masła (zimnego)

¼ szklanki białego cukru

2 szt. żółtek

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka kakao ciemnego

Beza

3 szt. białek jajek

¾ szklanki białego cukru

Nadzienie

100 g ciasteczek Amaretti

3 szt. jabłek (dużych)

1 łyżeczka cynamonu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
264
13,2%
Bialko
3,8g
2,5%
Weglow...
33,8g
16,9%
Tluszcze
12,6g
20,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekać masło z mąką i 0,25 szklanki cukru.
  2. Dodać żółtka, cynamon, sól, sok z cytryny i zagnieść ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki.
  3. W tym czasie pokroić w kostkę jabłka
  4. Następnie ubić na sztywną pianę 3 białka z 0,75 szklanki cukru.
  5. Rozgrzać piekarnik do 175°C w pozycji termoobieg.
  6. Ze schłodzonego ciasta odłożyć 1/4, a resztę wyłożyć na małą blachę i posypać pokruszonymi ciasteczkami Amaretti.
  7. Na ciasteczka położyć pokrojone jabłka i posypać je cynamonem. Na owoce wyłożyć ubitą wcześniej pianę.
  8. Do 1/4 odłożonego ciasta dodać kakao, zagnieść i pokruszyć na pianie.
  9. Piec około 40-50 minut ( obserwować pianę żeby się nie przypaliła ).


Ciasto jabłkowe z Amaretti Przepis

Ciasto jabłkowe z Amaretti Przepis

Ciasto jabłkowe z Amaretti Przepis