CIASTO KOKOSOWE Z JAGODAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 15
  • OCEŃ (średnia: 2.58)
Są takie ciasta, które znakomicie pasują do porannej czy popołudniowej kawy w leniwy weekendowy dzień - proste, lekkie, bez zbędnych dodatków, z wyraźną dominacją owocu. Takie jest właśnie to ciasto - nieco egzotyczne przez dodanie wiórków kokosowych i soku z limonki, z wyraźnym smakiem świeżych jagód. Ciasto smakuje bardzo letnio i sprawdzi się również jako przekąska do pracy.
Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.pl.


SKŁADNIKI

1¾ szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka wiórków kokosowych

180 g masła (miękkiego)

¾ szklanki białego cukru

3 szt. jajek

¾ szklanki maślanki

limonka

1½ szklanki jagód

szczypta soli

1 łyżka cukru pudru (do dekoracji)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
299
15%
Bialko
4,4g
2,9%
Weglow...
28,8g
14,4%
Tluszcze
19,1g
31,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wyjmij wcześniej z lodówki jajka i masło żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. 
  2. Jagody umyj w durszlaku i pozostaw żeby obciekły. 
  3. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  4. Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i szczyptę soli
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. 
  6. Zmiksuj masło z cukrem na jednolitą masę. 
  7. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując (krótko - aż składniki się połączą). 
  8. Cały czas miksując dodawaj po trochę na zmianę suche wymieszane składniki i maślankę
  9. Limonkę sparz wrzątkiem po czym przetnij ją na pół, wyciśnij sok do ciasta a następnie zatrzyj na tarce skórkę i również dodaj ją do ciasta. 
  10. Ciasto wyłóż do formy i posyp je jagodami. 
  11. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. 
  12. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem


Ciasto kokosowe z jagodami Przepis

Ciasto kokosowe z jagodami Przepis

Ciasto kokosowe z jagodami Przepis

Ciasto kokosowe z jagodami Przepis