CIASTO KOKOSOWE Z JAGODAMI Ciasto kokosowe z jagodami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 15 OCEŃ (średnia: 2.58)6 Kasia@MilionSmaków Są takie ciasta, które znakomicie pasują do porannej czy popołudniowej kawy w leniwy weekendowy dzień - proste, lekkie, bez zbędnych dodatków, z wyraźną dominacją owocu. Takie jest właśnie to ciasto - nieco egzotyczne przez dodanie wiórków kokosowych i soku z limonki, z wyraźnym smakiem świeżych jagód. Ciasto smakuje bardzo letnio i sprawdzi się również jako przekąska do pracy. Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.pl. SKŁADNIKI 1¾ szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka wiórków kokosowych180 g masła (miękkiego)¾ szklanki białego cukru3 szt. jajek¾ szklanki maślanki1 limonka1½ szklanki jagódszczypta soli1 łyżka cukru pudru (do dekoracji) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 299 15% Bialko 4,4g 2,9% Weglow... 28,8g 14,4% Tluszcze 19,1g 31,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 301 15% Bialko 4,5g 3% Weglow... 29g 14,5% Tluszcze 19,2g 32% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wyjmij wcześniej z lodówki jajka i masło żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Jagody umyj w durszlaku i pozostaw żeby obciekły. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Zmiksuj masło z cukrem na jednolitą masę. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując (krótko - aż składniki się połączą). Cały czas miksując dodawaj po trochę na zmianę suche wymieszane składniki i maślankę. Limonkę sparz wrzątkiem po czym przetnij ją na pół, wyciśnij sok do ciasta a następnie zatrzyj na tarce skórkę i również dodaj ją do ciasta. Ciasto wyłóż do formy i posyp je jagodami. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.