CIASTO MAKOWO-JABŁKOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.89)
Połączenie dwóch pysznych ciast: makowca i jabłecznika. Wspaniałe złożenie klasycznych smaków, które (przynajmniej mi) kojarzy się ze świętami i wypoczynkiem.
Jeśli na waszym świątecznym stole pojawia się tradycyjny makowiec to warto wypróbować taką odmianę, dodatek jabłek sprawia że ciasto jest bardziej soczyste i lżejsze.
Pamiętajcie też, że według ludowych wierzeń jedzenie maku w Wigilię przynosi szczęście i spokojny sen.


SKŁADNIKI

450 g maku (niebieskiego)

3½ szklanki mleka 2%

9 szt. jajek

10 łyżek kaszki manny

1 opakowanie masła

240 g cukru pudru

5 szt. jabłek

1 łyżeczka aromatu śmietankowego

3½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki bułki tartej (do obsypania formy)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
201
10%
Bialko
5,8g
3,9%
Weglow...
17,9g
9%
Tluszcze
12,3g
20,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotuj mleko
  2. Wsyp do niego cały mak
  3. Gotuj około pięciu minut i zostaw do ostygnięcia
  4. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o średnich oczkach
  5. Zmiel mak Ja lubię jak ciasto nieco chrupie w zębach więc mielę raz, ale możecie więcej razy jeśli lubisz gładsze ciasta
  6. Oddziel żółtka od białek i oba zachowaj
  7. W misce dokładnie utrzyj cukier z masłem
  8. Dodawaj stopniowo żółtka i dalej ucieraj
  9. Dodaj mak i dalej ucieraj
  10. Dosyp proszek do pieczenia, kaszę mannę, aromat śmietankowy i na koniec jabłka (jeśli są mokre to wyciśnij z nich sok - najlepiej do szklanki, jest świetny do wypicia po zrobieniu ciasta)
  11. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta.
  12. Delikatnie wymieszaj łyżką
  13. Formę do ciasta wysmaruj masłem (świetnie się sprawdza "złotko" po kostce masła użytego do ciasta) i obsyp bułką tartą (na dno formy warto włożyć papier do pieczenia i dopiero wtedy smarować masłem)
  14. Piecz 40 minut w 180 stopniach w termoobiegu. 
  15. Później zostaw na 10 minut po wyłączeniu żeby ciasto jeszcze się dopiekło
  16. Krój dopiero jak przestygnie


Ciasto makowo-jabłkowe Przepis

Ciasto makowo-jabłkowe Przepis