CIASTO MAKOWO-JABŁKOWE Ciasto makowo-jabłkowe KATEGORIE Słodkości Boże Narodzenie Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.31)16 Michał@MilionSmaków Połączenie dwóch pysznych ciast: makowca i jabłecznika. Wspaniałe złożenie klasycznych smaków, które (przynajmniej mi) kojarzy się ze świętami i wypoczynkiem. Jeśli na waszym świątecznym stole pojawia się tradycyjny makowiec to warto wypróbować taką odmianę, dodatek jabłek sprawia że ciasto jest bardziej soczyste i lżejsze. Pamiętajcie też, że według ludowych wierzeń jedzenie maku w Wigilię przynosi szczęście i spokojny sen. SKŁADNIKI 450 g maku (niebieskiego)3½ szklanki mleka 2%9 szt. jajek10 łyżek kaszki manny1 opakowanie masła240 g cukru pudru5 szt. jabłek1 łyżeczka aromatu śmietankowego3½ łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki bułki tartej (do obsypania formy) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 201 10% Bialko 5,8g 3,9% Weglow... 17,9g 9% Tluszcze 12,3g 20,5% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zagotuj mlekoWsyp do niego cały makGotuj około pięciu minut i zostaw do ostygnięciaW tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o średnich oczkachZmiel mak Ja lubię jak ciasto nieco chrupie w zębach więc mielę raz, ale możecie więcej razy jeśli lubisz gładsze ciastaOddziel żółtka od białek i oba zachowajW misce dokładnie utrzyj cukier z masłemDodawaj stopniowo żółtka i dalej ucierajDodaj mak i dalej ucierajDosyp proszek do pieczenia, kaszę mannę, aromat śmietankowy i na koniec jabłka (jeśli są mokre to wyciśnij z nich sok - najlepiej do szklanki, jest świetny do wypicia po zrobieniu ciasta)Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta.Delikatnie wymieszaj łyżkąFormę do ciasta wysmaruj masłem (świetnie się sprawdza "złotko" po kostce masła użytego do ciasta) i obsyp bułką tartą (na dno formy warto włożyć papier do pieczenia i dopiero wtedy smarować masłem)Piecz 40 minut w 180 stopniach w termoobiegu. Później zostaw na 10 minut po wyłączeniu żeby ciasto jeszcze się dopiekłoKrój dopiero jak przestygnie