CIASTO MARCHEWKOWO-ORKISZOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 15
  • OCEŃ (średnia: 3.68)
To ciasto jest dobrym kompromisem między ochotą na coś słodkiego oraz chęcią zdrowego odżywiania się. Jeżeli macie taką możliwość - wykorzystajcie świeże marchewki prosto z ogrodu. Ciasto przygotowałam na bazie mąki pszennej wymieszanej z orkiszową, na osłodę - tylko ksylitol (w zastępstwie możecie wykorzystać cukier kokosowy). Dla aromatu - zmielony cynamon.
Ciasto będzie Wam smakowało do kawy ale dzięki zwartej konsystencji możecie śmiało zapakować kawałek na przekąskę do pracy.


SKŁADNIKI

2 szklanki marchewek (startej)

1 szklanka mąki orkiszowej

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka ksylitolu (lub cukru kokosowego)

4 szt. jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki cynamonu

1 szklanka oleju rzepakowego

1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej naturalnego ekstraktu)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
296
14,8%
Bialko
5,1g
3,4%
Weglow...
26,2g
13,1%
Tluszcze
20,7g
34,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. 
  3. Jajka i cukier zmiksuj. 
  4. Dodaj olej rzepakowy i miksuj aż składniki się połączą. 
  5. Stopniowo dosypuj mąki miksując na gładką masę. 
  6. Proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszaj i dodaj do masy.
  7. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i również dodaj do masy. 
  8. Całość wymieszaj. 
  9. Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj. 
  10. Piecz przez około 40 minut. 


Ciasto marchewkowo-orkiszowe Przepis

Ciasto marchewkowo-orkiszowe Przepis