CIASTO MIGDAŁOWO-JOGURTOWE Z JABŁKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
To pyszne ciasto możecie z powodzeniem uwzględnić w planowaniu świątecznych wypieków. Przypomina nieco klasyczny jabłecznik ale dodatek zmielonych migdałów dodaje mu świątecznego posmaku.
Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem jogurtu naturalnego i migdałów przez co zyskało na kruchości. Następnie ciasto posmarowałam morelową konfiturą a na to wyłożyłam pieczone jabłka i kruszonkę.
Ciasto jest smaczne przez kilka dni i jest smacznym uzupełnieniem popołudniowej kawy lub nawet śniadania.


SKŁADNIKI

Ciasto

500 g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

200 g masła

2 szt. jajek

6 łyżek jogurtu naturalnego

120 g białego cukru

60 g migdałów (zmielonych)

Kruszonka

120 g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

120 g masła

80 g białego cukru

Nadzienie

6 szt. jabłek

5 łyżek konfitury morelowej

4 łyżki musu jabłkowego

6 łyżek cukru trzcinowego

4 łyżki aromatu waniliowego (naturalnego)

1 łyżka masła

1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  2. Wszystkie składniki ciasta wyrób szybko, uformuj kulę i włóż do lodówki. 
  3. Składniki kruszonki połącz ze sobą i pokrusz, po czym wstaw do lodówki. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. 
  5. Jabłka umyj, obierz i pokrój w dość małe kawałki. Wrzuć je do rondelka, dodaj masło, cukier, cynamon i aromat waniliowy. Duś pod przykryciem przez 15 minut, po czym jeszcze 5 bez przykrycia. Następnie masę odcedź na durszlaku, po czym wymieszaj ją z musem jabłkowym
  6. Spód formy wyłóż ciastem, posmaruj konfiturą morelową. Na wierzch wyłóż masę jabłkową i kruszonkę. 
  7. Piecz przez ok. 40 minut aż kruszonka będzie chrupka i złota. 
  8. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem. 
Inspiracja do przepisu ze strony kukbuk.pl 


Ciasto migdałowo-jogurtowe z jabłkami Przepis

Ciasto migdałowo-jogurtowe z jabłkami Przepis