CIASTO NA ADWOKACIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 100 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pyszne ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy. Połączenie tradycyjnego smaku ciasta, z słodkim smakiem prawdziwych krówek i silną nutą ajerkoniaku.
Z pewnością może wam zastąpić nie tylko każdą babkę serwowaną na święta ale również keks.


SKŁADNIKI

1½ szklanki mąki pszennej

pół szklanki białego cukru

150 g masła

pół szklanki adwokatu (ajerkoniaku)

150 g krówek

4 szt. jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka pomarańczowa (do posypania)

1 opakowanie polewy czekoladowej

PRZYGOTOWANIE

  1. Dokładnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia
  2. Utrzyj cukier z masłem na gładką masę
  3. Powoli miksuj masę z masła dodając po jednym jajku
  4. Dolewej powoli adwokat
  5. Dosypuj mąkę dalej miksując na średnich obrotach
  6. Krówki pokrój w drobną kostkę i delikatnie wymieszaj z ciastem
  7. Formę na keks wyłóż papierem do pieczenia
  8. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
  9. Piecz około godziny w termoobiegu
  10. Po ostygnięciu ciasto polej masą czekoladową (przygotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu) i posyp skórką pomarańczową


Ciasto na adwokacie Przepis

Ciasto na adwokacie Przepis

Ciasto na adwokacie Przepis