CIASTO UCIERANE Z MORELAMI Ciasto ucierane z morelami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 2.75)2 Kasia@MilionSmaków Mój hit ostatniego miesiąca - szybkie i łatwe w przygotowaniu babkowe, ucierane ciasto, które po upieczeniu zaskakuje puszystością. Do jego przygotowania możecie użyć właściwie dowolnych owoców. Wisienką na torcie jest tutaj lekko chrupiący słodki wierzch, który uzyskacie posypując ciasto grubym cukrem przed upieczeniem. Uwaga: ciasto znika w błyskawicznym tempie! SKŁADNIKI 350 g moreli200 g masła100 g białego cukru1 łyżka cukru trzcinowego200 g mąki pszennej1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli4 szt. jajek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 285 14,2% Bialko 4,7g 3,1% Weglow... 28,7g 14,3% Tluszcze 16,8g 28% 100g Na porcję (zmień) kCal 271 13,5% Bialko 4,5g 3% Weglow... 27,3g 13,6% Tluszcze 16g 26,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wyjmij masło z lodówki żeby nieco zmiękło. Keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Morele umyj, potnij w mniejsze kawałki i odstaw na durszlaku, żeby obciekły. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mikserem z końcówką haka utrzyj masło z cukrem. Zmień w mikserze końcówki na standardowe, po czym ubijaj dodając po jednym jajku. Cały czas miksując dosypuj powoli suche składniki z drugiej miski i miksuj aż masa będzie jednolita. Przełóż do keksówki 1/3 ciasta, na to połowę owoców, następnie znów 1/3 ciasta, drugą połowę owoców i na koniec resztę ciasta. Wierzch wyrównaj i posyp grubym cukrem trzcinowym. Foremkę wstaw do piekarnika i piecz przez 40-45 minut.