CIASTO UCIERANE Z MORELAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Mój hit ostatniego miesiąca - szybkie i łatwe w przygotowaniu babkowe, ucierane ciasto, które po upieczeniu zaskakuje puszystością. Do jego przygotowania możecie użyć właściwie dowolnych owoców. Wisienką na torcie jest tutaj lekko chrupiący słodki wierzch, który uzyskacie posypując ciasto grubym cukrem przed upieczeniem. Uwaga: ciasto znika w błyskawicznym tempie!


SKŁADNIKI

350 g moreli

200 g masła

100 g cukru

1 łyżka cukru trzcinowego

200 g mąki pszennej

1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

4 szt. jajek


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
285
14,2%
Bialko
4,7g
3,1%
Weglow...
28,7g
14,3%
Tluszcze
16,8g
28%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wyjmij masło z lodówki żeby nieco zmiękło. 
  2. Keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  3. Morele umyj, potnij w mniejsze kawałki i odstaw na durszlaku, żeby obciekły. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. 
  5. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia i sól
  6. W drugiej misce mikserem z końcówką haka utrzyj masło z cukrem
  7. Zmień w mikserze końcówki na standardowe, po czym ubijaj dodając po jednym jajku
  8. Cały czas miksując dosypuj powoli suche składniki z drugiej miski i miksuj aż masa będzie jednolita.
  9. Przełóż do keksówki 1/3 ciasta, na to połowę owoców, następnie znów 1/3 ciasta, drugą połowę owoców i na koniec resztę ciasta. Wierzch wyrównaj i posyp grubym cukrem trzcinowym
  10. Foremkę wstaw do piekarnika i piecz przez 40-45 minut. 


Ciasto ucierane z morelami Przepis

Ciasto ucierane z morelami Przepis

DODAJ KOMENTARZ