CIASTO Z BRZOSKWINIAMI Ciasto z brzoskwiniami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.38)4 Beata@MilionSmaków Puszyste, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z owocami. Propozycja dla zwolenników zasady: minimum wysiłku maksimum smaku. Brzoskwinie nadające ciastu kwaskowatości można zastąpić bardziej słodkimi jabłkami. SKŁADNIKI 6 szt. jajek2¼ szklanki mąki pszennej¾ szklanki mąki ziemniaczanej1¼ szklanki białego cukru¾ szklanki oleju roślinnego2 łyżeczki sody oczyszczonej25 szt. brzoskwińcukier puder (do posypania) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 152 7,6% Bialko 2,8g 1,9% Weglow... 22,9g 11,4% Tluszcze 5,7g 9,6% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Białka ubić na sztywno.Dodawać powoli cukier, a później żółtka, olej i chwilę jeszcze ubijać.Dodać mąki z sodą i wymieszać lub delikatnie ubić mikserem.Całość wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach około 33 x 22 cm.Nagrzać piekarnik do 175 stopni w pozycji termoobieg.Brzoskwinie umyć, obrać i pokrojone na połówki wyłożyć na ciasto.Ciasto wsadzić do piekarnika i piec około 50 minut.Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.