CIASTO Z BRZOSKWINIAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.38)
Puszyste, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z owocami. Propozycja dla zwolenników zasady: minimum wysiłku maksimum smaku.
Brzoskwinie nadające ciastu kwaskowatości można zastąpić bardziej słodkimi jabłkami.


SKŁADNIKI

6 szt. jajek

2¼ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki mąki ziemniaczanej

1¼ szklanki białego cukru

¾ szklanki oleju roślinnego

2 łyżeczki sody oczyszczonej

25 szt. brzoskwiń

cukier puder (do posypania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
152
7,6%
Bialko
2,8g
1,9%
Weglow...
22,9g
11,4%
Tluszcze
5,7g
9,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Białka ubić na sztywno.
  2. Dodawać powoli cukier, a później żółtka, olej i chwilę jeszcze ubijać.
  3. Dodać mąki z sodą i wymieszać lub delikatnie ubić mikserem.
  4. Całość wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach około 33 x 22 cm.
  5. Nagrzać piekarnik do 175 stopni w pozycji termoobieg.
  6. Brzoskwinie umyć, obrać i pokrojone na połówki wyłożyć na ciasto.
  7. Ciasto wsadzić do piekarnika i piec około 50 minut.
  8. Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Ciasto z brzoskwiniami Przepis

Ciasto z brzoskwiniami Przepis