CIASTO Z CZARNĄ PORZECZKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 3.22)
Pyszne, kakaowo-śmietankowe ciasto z kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki zadowoli niejednego smakosza słodkości. Idealnie sprawdzi się jako deser na wiosenno-letnich plenerowych przyjęciach i spotkaniach towarzyskich.


SKŁADNIKI

Ciasto

¾ szklanki oleju roślinnego

pół szklanki wody

1 szklanka białego cukru

2 łyżki kakao ciemnego

5 szt. jajek

1½ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

kompot z czarnej porzeczki (lub sok i świeże czarne porzeczki)

Polewa

125 g margaryny

5 łyżek białego cukru

2 łyżki kakao ciemnego

180 g śmietany 18%

1 łyżka żelatyny (rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody)

Nadzienie

pół l śmietany kremówki 36%

300 g serka homogenizowanego waniliowego

2 szt. śmietan-fixu

4 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

  1. Olej, wodę, kakao oraz 0,75 szklanki cukru zagotować na małym ogniu, po czym wystudzić.
  2. Ubić białka z pozostałą ilością cukru (0,25 szklanki) do ciasta. Dodawać po jednym żółtku dalej miksując.
  3. Do ubitych jajek wlać ostudzoną kakaową masę.
  4. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
  5. Ciasto wylać na blachę o wymiarach około 36 x 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Po upieczeniu ciasto ostudzić i wykonać w tym czasie nadzienie: ubić śmietanę kremówkę, dodać serek homogenizowany oraz śmietan-fixy i wymieszać z cukrem pudrem.
  7. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Pierwszy placek nasączyć połową kompotu z czarnej porzeczki (sokiem), posmarować połową masy śmietanowej i przykryć drugim plackiem, który także należy nasączyć kompotem (sokiem) i posmarować resztą masy śmietanowej.
  8. Na wierzch wyłożyć czarne porzeczki (z kompotu).
  9. Na koniec zrobić polewę: margarynę, cukier i kakao rozpuścić na małym ogniu, po czym odstawić.
  10. Dodać kwaśną śmietanę oraz rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
  11. Wyłożyć na ciasto wystudzoną polewę i ochłodzić całość w lodówce. 


Ciasto z czarną porzeczką Przepis

Ciasto z czarną porzeczką Przepis