CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ A LA PLEŚNIAK Ciasto z czerwoną porzeczką a la pleśniak KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 3.61)114 Michał@MilionSmaków Idealne połączenie w sezonie na czerwoną porzeczkę. Kruche ciasto, kwaśna porzeczka i słodka bezowa pianka. Rozpływa się w ustach i zachwyca kombinacją dwóch sprzecznych nut smakowych. Robi się łatwo i szybko. SKŁADNIKI 250 g mąki pszennejpół opakowania masła (100g)pół szklanki białego cukru3 szt. jajek1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia250 g czerwonych porzeczekszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 267 13,4% Bialko 5,5g 3,7% Weglow... 35,2g 17,6% Tluszcze 11,4g 19% 100g Na porcję (zmień) kCal 203 10,2% Bialko 4,2g 2,8% Weglow... 26,8g 13,4% Tluszcze 8,7g 14,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Porzeczki oddzielamy od gałązek i myjemy - podczas przygotowywania ciasto powinny obeschnąćOddzielamy żółtka od białek - pierwsze będzie do ciasta a drugie do piankiW misce umieszczamy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i posiekane masłoZagniatamy aż ciasto będzie jednolite (nie przejmujcie się jeśli dalej będzie się kruszyć - wyjdzie dobre)Wkładamy je do lodówki do czasu przygotowania resztyRozgrzewamy piekarnik do 180 stopniW misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianęZmniejszamy obrotu miksera i dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier i miksujemy aż się dobrze wymieszaNa blasze do ciasta kładziemy papier do pieczenia i wykładamy go ciastem z lodówki - powinniśmy na to zużyć trochę więcej niż 3/4 całościNa ciasto wysypujemy porzeczki - warstwa całkowicie powinna zakrywać dnoNa porzeczki wykładamy pianę a na nią trzemy na tarce o małych oczkach pozostałe ciastoPieczemy w termoobiegu około 30 minutCiasto dopiero dobrze się kroi jak przestygnie, więc trzeba uważać