CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ A LA PLEŚNIAK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 3.59)
Idealne połączenie w sezonie na czerwoną porzeczkę. Kruche ciasto, kwaśna porzeczka i słodka bezowa pianka.
Rozpływa się w ustach i zachwyca kombinacją dwóch sprzecznych nut smakowych. Robi się łatwo i szybko.


SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej

pół opakowania masła (100g)

pół szklanki białego cukru

3 szt. jajek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g czerwonych porzeczek

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
267
13,4%
Bialko
5,5g
3,7%
Weglow...
35,2g
17,6%
Tluszcze
11,4g
19%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Porzeczki oddzielamy od gałązek i myjemy - podczas przygotowywania ciasto powinny obeschnąć
  2. Oddzielamy żółtka od białek - pierwsze będzie do ciasta a drugie do pianki
  3. W misce umieszczamy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i posiekane masło
  4. Zagniatamy aż ciasto będzie jednolite (nie przejmujcie się jeśli dalej będzie się kruszyć - wyjdzie dobre)
  5. Wkładamy je do lodówki do czasu przygotowania reszty
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  7. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
  8. Zmniejszamy obrotu miksera i dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier i miksujemy aż się dobrze wymiesza
  9. Na blasze do ciasta kładziemy papier do pieczenia i wykładamy go ciastem z lodówki - powinniśmy na to zużyć trochę więcej niż 3/4 całości
  10. Na ciasto wysypujemy porzeczki - warstwa całkowicie powinna zakrywać dno
  11. Na porzeczki wykładamy pianę a na nią trzemy na tarce o małych oczkach pozostałe ciasto
  12. Pieczemy w termoobiegu około 30 minut
  13. Ciasto dopiero dobrze się kroi jak przestygnie, więc trzeba uważać


Ciasto z czerwoną porzeczką a la pleśniak Przepis

Ciasto z czerwoną porzeczką a la pleśniak Przepis

Ciasto z czerwoną porzeczką a la pleśniak Przepis