CIASTO Z DYNIĄ I ORZECHAMI PECAN
KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 65 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 5)
W sezonie jesiennym nie może u nas zabraknąć puszystego, lekkiego i korzennego ciasta dyniowego z dodatkiem orzechów pecan. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to także przypadnie Wam do gustu.

Wskazówka: niektóre dynie mają dosyć wodnisty miąższ i trzeba je odcedzać przed dodaniem do ciasta. Jeśli nie chcecie tego robić wybierzcie dynię Hokkaido, której miąższ jest zwarty i idealnie nadaje się do pieczenia.


SKŁADNIKI

300 g dyni (startej na tarce)

4 szt. jajek

150 g cukru trzcinowego

1¼ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

70 g masła (miękkiego)

125 g serka homogenizowanego waniliowego

20 g orzechów pecan (lekko posiekanych)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki aromatu waniliowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
233
11,6%
Bialko
7,1g
4,7%
Weglow...
30,4g
15,2%
Tluszcze
8,9g
14,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Nagrzać piekarnik do 175 stopni w pozycji termoobieg.
  2. Białka ubić na pianę, dodać cukier i żółtka.
  3. Dalej miksując dodawać masło, mąki, cynamon, przyprawę korzenną, sodę i ekstrakt waniliowy.
  4. Na koniec dodać startą dynię, serek homogenizowany, orzechy pecan i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto wlać do formy o średnicy 25 cm i piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut.
  6. Po ostudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem i cynamonem lub polać polewą czekoladową.
Przepis bierze udział w akcji Dynia 2013


Ciasto z dynią i orzechami pecan Przepis

Ciasto z dynią i orzechami pecan Przepis

Ciasto z dynią i orzechami pecan Przepis