CIASTO Z PIANKĄ Ciasto z pianką KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.08)46 Beata@MilionSmaków Szybka, lekka, prosta w przygotowaniu słodka, owocowa przekąska idealna na wizytę niespodziewanych gości. Ciasto można upiec wcześniej (lub w ostateczności kupić gotowe, czego nie polecam) i zostaje nam tylko zrobić wiśniową piankę. W biszkopcie zastosowano tylko mąkę ziemniaczaną, bez pszennej więc ciasto jest bezglutenowe. SKŁADNIKI 2 szt. jajekpół szklanki mąki ziemniaczanejpół szklanki białego cukrupół łyżeczki sody oczyszczonej2 szt. galaretki (wiśniowe)500 ml wody500 ml śmietany kremówki 36%200 g wiśni (mogą być mrożone) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 192 9,6% Bialko 2g 1,3% Weglow... 20,6g 10,3% Tluszcze 11,3g 18,9% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę.Dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka.Połączyć masę z mąką ziemniaczaną oraz sodą i dokładnie wymieszać.Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 25 cm.Piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg około 25-30 minut.W tym czasie galaretki (proszek) zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, wymieszać i ostudzić (na tyle aby nie zaczęła gęstnieć).Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta ubić śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania wlewać powoli wystudzone galaretki.Dodać wiśnie i delikatnie wymieszać (najlepiej jeśli wiśnie są mrożone, wtedy masa szybciej zrobi się sztywna).Powstałą masę-piankę wyłożyć na ciasto biszkoptowe, wyrównać i wstawić do lodówki.Przed podaniem można udekorować na wierzchu startą czekoladą.