CIASTO Z PIANKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.05)
Szybka, lekka, prosta w przygotowaniu słodka, owocowa przekąska idealna na wizytę niespodziewanych gości. Ciasto można upiec wcześniej (lub w ostateczności kupić gotowe, czego nie polecam) i zostaje nam tylko zrobić wiśniową piankę. W biszkopcie zastosowano tylko mąkę ziemniaczaną, bez pszennej więc ciasto jest bezglutenowe.


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki białego cukru

pół łyżeczki sody oczyszczonej

2 szt. galaretki (wiśniowe)

500 ml wody

500 ml śmietany kremówki 36%

200 g wiśni (mogą być mrożone)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
192
9,6%
Bialko
2g
1,3%
Weglow...
20,6g
10,3%
Tluszcze
11,3g
18,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę.
  2. Dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka.
  3. Połączyć masę z mąką ziemniaczaną oraz sodą i dokładnie wymieszać.
  4. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 25 cm.
  5. Piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg około 25-30 minut.
  6. W tym czasie galaretki (proszek) zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, wymieszać i ostudzić (na tyle aby nie zaczęła gęstnieć).
  7. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta ubić śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania wlewać powoli wystudzone galaretki.
  8. Dodać wiśnie i delikatnie wymieszać (najlepiej jeśli wiśnie są mrożone, wtedy masa szybciej zrobi się sztywna).
  9. Powstałą masę-piankę wyłożyć na ciasto biszkoptowe, wyrównać i wstawić do lodówki.
  10. Przed podaniem można udekorować na wierzchu startą czekoladą.


Ciasto z pianką Przepis

Ciasto z pianką Przepis