CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 2.14)
W szczycie śliwkowego sezonu nie może zabraknąć na Waszym stole ciasta z tym pysznym owocem - kruchy spód, budyń, świeże śliwki, chrupiąca beza i orzechy laskowe.
Ciasto nie jest trudne do przygotowania a za to niesamowicie smaczne. U mnie zniknęło w ciągu 3 dni a beza do samego końca była apetycznie chrupiąca.
Przepis pochodzi z bloga KwestiaSmaku.com


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

50 g białego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g masła (zimnego)

4 szt. żółtek

szczypta soli

Krem

1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku

pół l mleka 2%

2 łyżki białego cukru

Masa owocowa

650 g śliwek świeżych

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza

4 szt. białek jajek

200 g białego cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Posypka

pół szklanki orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE

  1. Spód okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj odrobiną masła
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  3. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól
  4. Dodaj pokrojone w kawałki zimne masło i rozcieraj je palcami razem z mąką aż uzyskasz kruszonkę. 
  5. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. 
  6. Ciasto wyłóż do formy, wyrównaj palcami i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
  7. Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 
  8. Śliwki rozkrój wzdłuż na połówki i wyrzuć pestki. Następnie obtocz je w mące ziemniaczanej
  9. Białka ubij na sztywną i błyszczącą pianę stopniowo dodając cukier (nie zmniejszaj ilości cukru bo beza nie będzie chrupiąca). Ubijaj jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze przez chwilę. 
  10. Na wyjęte z piekarnika ciasto wyłóż budyń, następnie śliwki spodami do dołu oraz pianę z białek. Całość wyrównaj.
  11. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. 
  12. W tym czasie drobno posiekaj orzechy laskowe
  13. Po 20 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 60 stopni i włącz termoobieg. Posyp bezę posiekanymi orzechami laskowymi i piecz jeszcze przez 20 minut. 


Ciasto ze śliwkami i bezą Przepis

Ciasto ze śliwkami i bezą Przepis