CORDON BLEU Z KURCZAKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.38)
Oryginalny Cordon bleu, zwany również kotletem szwajcarskim, to panierowany filet wieprzowy lub cielęcy nadziewany szynką i serem szwajcarskim. Nazwa w języku francuskim znaczy "błękitna wstążka" - jest to nagroda przyznawana najbardziej utalentowanym kucharzom.
Poniżej przepis na moją interpretację tego wyśmienitego dania - filet z kurczaka bez panierki, zawijany z plasterkiem szynki i żółtego sera, duszony w bulionie i białym wytrawnym winie. Zapewniam Was, że ten nieco lżejszy wariant jest równie smaczny jak jego pierwowzór.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

4 plasterki szynki tradycyjnej (gotowanej)

4 plasterki sera żółtego (np. ementaler)

1 szklanka bulionu warzywnego

1 szklanka wina białego wytrawnego

1 łyżeczka rozmarynu suszonego (suszony)

sól

pieprz czarny mielony

oliwa z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
161
8,1%
Bialko
8,9g
5,9%
Weglow...
7,1g
3,6%
Tluszcze
8,9g
14,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Podwójną pierś podziel na dwie. Następnie każdą z piersi przekrój na pół tworząc dwa cienkie filety. 
  2. Mięso oprósz solą i pieprzem.
  3. Przygotuj dwa kawałki folii spożywczej większe od filetów.
  4. Rozbij filety tłuczkiem układając jeden kawałek folii spożywczej na desce a drugi na mięsie. Zabezpieczy to mięso przed uszkodzeniami.
  5. Na każdym filecie położyć plasterek szynki a następnie plasterek sera.
  6. Zawiń do środka brzegi mięsa z dłuższej strony, aby ser nie wypłynął bokami podczas duszenia. 
  7. Następnie zwiń roladki w poprzek dłuższej strony i zepnij wykałaczkami.
  8. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj rozmaryn.
  9. Podsmażaj kotlety z każdej strony. Jeżeli wyszły ci grube podsmażaj z czterech stron a nie tylko z dwóch.
  10. Gdy mięso straci surowy wygląd, na patelnię wlej bulion i wino. Całość duś przez 20 minut.
  11. Podawaj na ziemniaczanym puree.


Cordon bleu z kurczaka Przepis

Cordon bleu z kurczaka Przepis