CROSTINI Z GRUSZKĄ I SEREM BRIE Crostini z gruszką i serem brie KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Kuchnia włoska CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.83)3 Michał@MilionSmaków Niezwykłe śniadanie, które można przygotować w niecałe pół godziny. Uwielbiam gruszki, a ich pieczona wersja jest naprawdę lepsza od świeżych. Crostini to świetny pomysł na śniadanie, zarówno w wersjach klasycznych jak i tak wyszukanych jak ta. SKŁADNIKI 4 kromki chleba razowego1 gruszka świeża (duża)¼ szklanki wermutu białegopół opakowania sera brie2 łyżki orzechów włoskich1 cebula (mała)1 łyżka natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Obierz gruszki i wytnij z nich gniazda nasiennePotnij je w cienkie plasterkiRozpuść masło na patelniPosiekaj cebulę i podsmażaj około 4 minut aż zrobi się złotaZdejmij cebulę i połóż na patelni gruszkiSmaż około 2 minut i wlej wermutGotuj około 3 minutRozgrzej piekarnik do 150 stopniWłóż kromki chleba i piecz w termoobiegu około 5 minutPołóż na nim pokrojony w plasterki ser, cebulę i gruszkiPiecz jeszcze około 3 minut aż ser się rozpuściPodawaj posypane pietruszką i posiekanymi orzechami