CROSTINI Z PIECZARKAMI I SZCZYPIORKIEM Crostini z pieczarkami i szczypiorkiem KATEGORIE Śniadania Przekąski Kuchnia włoska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.5)1 Michał@MilionSmaków Prosty przepis na crostini, które dobrze się sprawdza na śniadanie, kolację, przystawkę czy przekąskę ;) Szybko i łatwo, ale bardzo smacznie. W zasadzie to klasyczny przepis z drobnymi zmianami. SKŁADNIKI 100 g pieczarek5 łyżek oliwy z oliwekpół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu4 kromki chleba razowego4 łyżki szczypiorku Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 291 14,5% Bialko 7,8g 5,2% Weglow... 19,2g 9,6% Tluszcze 19g 31,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 640 32% Bialko 17,3g 11,5% Weglow... 42,2g 21,1% Tluszcze 41,7g 69,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz pieczarki i drobno pokrój. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż grzyby aż zmniejszą objętość i zrobią się złociste. Posól, popierzp, wymieszaj i zdejmij je z patelni. Dolej oliwy. Połóż chleb i podsmaż z obu stron aż się przyrumieni (około 5 minut na stronę). Przełóż go na talerz i ułóż na wierzchu pieczarki. Posyp szczypiorkiem i gotowe ;) Można dodatkowo polać jeszcze odrobiną oliwy (np smakowej).