CROSTINI Z PIECZARKAMI I SZCZYPIORKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Prosty przepis na crostini, które dobrze się sprawdza na śniadanie, kolację, przystawkę czy przekąskę ;)
Szybko i łatwo, ale bardzo smacznie. W zasadzie to klasyczny przepis z drobnymi zmianami.


SKŁADNIKI

100 g pieczarek

5 łyżek oliwy z oliwek

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

4 kromki chleba razowego

4 łyżki szczypiorku

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
291
14,5%
Bialko
7,8g
5,2%
Weglow...
19,2g
9,6%
Tluszcze
19g
31,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz pieczarki i drobno pokrój.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż grzyby aż zmniejszą objętość i zrobią się złociste.
  3. Posól, popierzp, wymieszaj i zdejmij je z patelni.
  4. Dolej oliwy.
  5. Połóż chleb i podsmaż z obu stron aż się przyrumieni (około 5 minut na stronę).
  6. Przełóż go na talerz i ułóż na wierzchu pieczarki.
  7. Posyp szczypiorkiem i gotowe ;)
  8. Można dodatkowo polać jeszcze odrobiną oliwy (np smakowej).


Crostini z pieczarkami i szczypiorkiem Przepis