CROSTINI Z WĄTRÓBKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Klasyka włoskiej kuchni - prosta przekąska z zaledwie kilku składników, która sprawdzi się również na całkiem sycące śniadanie. Jeśli lubicie wątróbkę to danie na pewno przypadnie wam do gustu.
Oczywiście tą bazę można wzbogacić o wiele dodatkowych składników, np cebulę, paprykę, pomidory czy pieczarki.
Warto jednak spróbować najpierw klasycznej wersji ;)


SKŁADNIKI

1 łyżka masła

3 szt. wątróbki drobiowej

3 łyżki oliwy z oliwek

2 szczypty mielonego pieprzu

3 szczypty soli

2 kromki chleba razowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej masło na patelni
  2. Drobno posiekaj wątróbkę
  3. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę
  4. Dodaj wątróbkę do masła i smaż około 7 minut często mieszając
  5. Zdejmij ją z palnika.
  6. Dodaj sól i pieprz i wymieszaj
  7. Na patelni z oliwą połóż kromki chleba
  8. Smaż około 5 minut i odwróć
  9. Z drugiej strony smaz około 3 minut
  10. Jeśli chleb jest za suchy polej go lekko oliwą
  11. Ułóż go na talerzach a na nim wątróbkę lekko ją dociskając do kromki
  12. Podawaj ciepłe


Crostini z wątróbką Przepis

Crostini z wątróbką Przepis