CROSTINI Z WĄTRÓBKĄ Crostini z wątróbką KATEGORIE Śniadania Przekąski Mięsne CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.5)4 Michał@MilionSmaków Klasyka włoskiej kuchni - prosta przekąska z zaledwie kilku składników, która sprawdzi się również na całkiem sycące śniadanie. Jeśli lubicie wątróbkę to danie na pewno przypadnie wam do gustu. Oczywiście tą bazę można wzbogacić o wiele dodatkowych składników, np cebulę, paprykę, pomidory czy pieczarki. Warto jednak spróbować najpierw klasycznej wersji ;) SKŁADNIKI 1 łyżka masła3 szt. wątróbki drobiowej3 łyżki oliwy z oliwek2 szczypty mielonego pieprzu3 szczypty soli2 kromki chleba razowego PRZYGOTOWANIE Rozgrzej masło na patelni Drobno posiekaj wątróbkę Na drugiej patelni rozgrzej oliwę Dodaj wątróbkę do masła i smaż około 7 minut często mieszając Zdejmij ją z palnika. Dodaj sól i pieprz i wymieszaj Na patelni z oliwą połóż kromki chleba Smaż około 5 minut i odwróć Z drugiej strony smaz około 3 minut Jeśli chleb jest za suchy polej go lekko oliwą Ułóż go na talerzach a na nim wątróbkę lekko ją dociskając do kromki Podawaj ciepłe