CUKINIA FASZEROWANA PO WŁOSKU Cukinia faszerowana po włosku KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.88)4 Michał@MilionSmaków Sezon na cukinie powoli zbliża się do końca. Możecie teraz trafić na egzemplarze, które znacznie przewyższają rozmiarem to co się spotyka w sklepach - zwłaszcza we własnych ogródkach. Warto wtedy wykorzystać ją nieco inaczej niż zwykle - czyli zrobić cukinię nadziewaną. Z wielu możliwości dziś wybrałem wersję bez mięsa, klasyczne włoskie połączenie mozzarelli i suszonych pomidorów z dodatkiem węgierskiej czubricy. SKŁADNIKI pół cukinii (duża - moja miała 1,8 kg)3 szt. sera mozzarella4 łyżki pomidorów suszonych2 łyżeczki czubricy zielonejsól1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Cukinię przetnij na pół i wydrąż łyżkąPosyp wnętrze cukinii solą i natrzyj oliwąWstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 15 minut w termoobiegu (cukinia powinna się lekko przyrumienić)W między czasie pokrój pomidory i mozzarellę w drobną kostkęWymieszaj je razem z dodatkiem czubricyWłóż nadzienie do cukiniiPiecz jeszcze około pół godziny w 150 stopniachNadzienie powinno się rozpuścić a cukinia być miękka kiedy sprawdzimy ją nakłuwając widelcemPodawaj ciepłe (warto po wyjęciu z piekarnika poczekać kilka minut, żeby ser zrobił się mniej płynny)