CUKINIA NADZIEWANA JAGNIĘCINĄ Z SEREM FETA, KOLENDRĄ I ROZMARYNEM


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
W tym daniu główną rolę - bo i składnika i naczynia gra okrągła cukinia, które często występuje w basenie morza śródziemnego a ostatnio trafia się też i w Polsce.
Doskonale do niej pasuje mielona jagnięcina z aromatycznymi ziołami, słonym serem feta i szczyptą czerwonej cebuli. Całości świetnie dopełnia klasyczny sos tzatziki.
Niestety piecze się około 40 minut.


SKŁADNIKI

2 szt. okrągłej cukinii

400 g jagnięciny mielonej

1 łyżka rozmarynu świeżego

2 łyżki świeżych liści kolendry

¼ szt. cebuli czerwonej

¼ łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

50 g sera feta


PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Zetnij "wieczko" z cukinii.
  3. Delikatnie łyżeczką wydłub środek.
  4. Wyrzuć pestki z miąższu a resztę drobno posiekaj i wrzuć do miski.
  5. Dodaj jagnięcinę.
  6. Drobno posiekaj rozmaryn, liście kolendry oraz czerwoną cebulę i dodaj do mięsa.
  7. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Drobno pokrusz do miski ser feta.
  9. Przełóż nadzienie do wydrążonych cukinii i ułóż je na blasze do pieczenia.
  10. Piecz w termoobiegu między 30 a 40 minut w zależności od wielkości cukinii.
  11. Podawaj gorące - najlepiej z sosem tzatziki
  12. Uwaga: w środku zbierze się sporo płynu, więc lepiej mieć duży talerz ;)


Cukinia nadziewana jagnięciną z serem feta, kolendrą i rozmarynem Przepis

Cukinia nadziewana jagnięciną z serem feta, kolendrą i rozmarynem Przepis

DODAJ KOMENTARZ