CUKINIA NADZIEWANA JAGNIĘCINĄ Z SEREM FETA, KOLENDRĄ I ROZMARYNEM Cukinia nadziewana jagnięciną z serem feta, kolendrą i rozmarynem KATEGORIE Obiady Mięsne Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.67)6 Michał@MilionSmaków W tym daniu główną rolę - bo i składnika i naczynia gra okrągła cukinia, które często występuje w basenie morza śródziemnego a ostatnio trafia się też i w Polsce. Doskonale do niej pasuje mielona jagnięcina z aromatycznymi ziołami, słonym serem feta i szczyptą czerwonej cebuli. Całości świetnie dopełnia klasyczny sos tzatziki. Niestety piecze się około 40 minut. SKŁADNIKI 2 szt. okrągłej cukinii400 g jagnięciny mielonej1 łyżka rozmarynu świeżego2 łyżki świeżych liści kolendry¼ szt. cebuli czerwonej¼ łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu50 g sera feta Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 138 6,9% Bialko 8,7g 5,8% Weglow... 2,2g 1,1% Tluszcze 10,6g 17,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 698 34,9% Bialko 44,2g 29,4% Weglow... 11g 5,5% Tluszcze 53,5g 89,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zetnij "wieczko" z cukinii. Delikatnie łyżeczką wydłub środek. Wyrzuć pestki z miąższu a resztę drobno posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj jagnięcinę. Drobno posiekaj rozmaryn, liście kolendry oraz czerwoną cebulę i dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Drobno pokrusz do miski ser feta. Przełóż nadzienie do wydrążonych cukinii i ułóż je na blasze do pieczenia. Piecz w termoobiegu między 30 a 40 minut w zależności od wielkości cukinii. Podawaj gorące - najlepiej z sosem tzatziki Uwaga: w środku zbierze się sporo płynu, więc lepiej mieć duży talerz ;)