CUKINIOWE PLACUSZKI LIGHT Cukiniowe placuszki light KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.75)2 Beata@MilionSmaków Placuszki z cukinii w kolejnej odsłonie. Tym razem standardową panierkę zastąpiono płatkami owsianymi i sezamem, który przyprażony nadaje daniu ciekawego posmaku. SKŁADNIKI 1 cukinia (średnia)1 jajko (opcjonalnie)płatki owsianesezamolej roślinny (np. rzepakowy)sólpieprz czarny mielonykoperek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 38 1,9% Bialko 3,2g 2,2% Weglow... 1,7g 0,8% Tluszcze 1,9g 3,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 59 3% Bialko 5g 3,4% Weglow... 2,6g 1,3% Tluszcze 3g 5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Cukinię obrać i pokroić w wąskie plasterki. Posypać solą, pieprzem i zostawić na 15 minut.Na jednym talerzyku rozbełtać jajko (jeśli używamy, gdyż możemy placuszki od razu obtoczyć w panierce).Na drugim talerzyku wsypać płatki owsiane i sezam. Obtaczać plasterki cukinii w jajku, a następnie w płatkach i sezamie.Na patelni rozgrzać olej, włożyć placuszki i smażyć około 1-2 minuty z każdej strony.Podawać posypane świeżo posiekanym koperkiem.