CURRY DYNIOWE Z KREWETKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)


SKŁADNIKI

2 łyżki oleju kokosowego

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

pół łyżeczki pasty curry (zielonej)

600 g dyni

400 ml mleka kokosowego

240 g soczewicy z puszki

150 g krewetek tygrysich (mrożonych)

pół szklanki orzechów nerkowca

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. W dużym garnku roztop olej kokosowy.
  2. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek oraz pastę curry, podsmażaj przez chwilę.
  3. Dodaj obraną i pokrojoną w kawałki dynię, całość zalej mlekiem kokosowym i gotuj 10 minut. 
  4. Dodaj odsączoną soczewicę i gotuj na małym ogniu kolejne 5 minut. 
  5. Dorzuć krewetki i gotuj dalej 10 minut. 
  6. Podawaj z drobno posiekanymi orzechami nerkowca i natką pietruszki


Curry dyniowe z krewetkami Przepis