CURRY DYNIOWO-POMIDOROWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
W sezonie dyniowym ten pyszny, słoneczny owoc przyrządzam na wiele różnych sposobów - jako wilgotną bazę do ciast, w formie pożywnej kremowej zupy lub jako składnik dań tzw. jednogarnkowych. Dynia zawiera pełnowartościowe tłuszcze roślinne, głównie nienasycone, będące niezbędnym elementem zdrowej diety. Warto korzystać z jej dobroczynnych właściwości w czasie zimy, zwłaszcza że nienaruszoną możecie przechowywać przez wiele tygodni - najlepiej w chłodzie, chociaż daje radę również w temperaturze pokojowej.
Ostatnio przeżywam fascynację daniami azjatyckimi, pełnymi smaków, aromatów i kolorów. Dania te dzięki dodawanym do nich przyprawom cudownie rozgrzewają w chłodne dni.
Dziś proponuję proste curry, gdzie głównym składnikiem jest właśnie dynia (ja wykorzystałam dynię zwyczajną), a dodatkiem są świeże pomidory, cebula, mleko kokosowe i szereg przypraw. Inspiracja z kukbuka.


SKŁADNIKI

1 kg dyni

400 ml mleka kokosowego

pomidor (średniej wielkości)

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

1½ łyżki świeżego imbiru (ok. 3 cm)

pół papryki Cayenne

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki pasty curry (czerwonej)

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka sosu ostrygowego

szczypta soli

kolendra - świeże liście

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
71
3,5%
Bialko
1,2g
0,8%
Weglow...
3,7g
1,8%
Tluszcze
6,2g
10,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię obierz ze skórki, usuń miąższ z pestkami i pokrój w dość dużą kostkę.
  2. Cebulę pokrój w piórka, czosnek pokrój w drobną kostkę. Imbir obierz i pokrój w cienkie paski. Papryczkę chilli posiekaj drobno. 
  3. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj czerwoną pastę curry, imbir i trochę soku z cytryny. Całość wymieszaj, posól i smaż przez chwilę. 
  4. Dodaj cebulę, wymieszaj i smaż przez kilka minut. 
  5. Następnie dodaj czosnek, dynię, papryczkę chilli.
  6. Danie zalej mlekiem kokosowym (nie przejmuj się, że nie przykrywa wszystkich składników, soki wydzielą się później), przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 20 minut aż dynia zmięknie. Nie duś zbyt długo, żeby nie zaczęła się rozpadać. 
  7. Garnek zdejmij z ognia, dodaj trochę soku z cytryny, sos ostrygowy i pokrojony w kostkę pomidor. Wymieszaj.
  8. Podawaj posypane drobno posiekaną, świeżą kolendrą


Curry dyniowo-pomidorowe Przepis

Curry dyniowo-pomidorowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ