CURRY Z ŻÓŁTĄ MARCHEWKĄ I SOCZEWICĄ
KATEGORIE
Kuchnia azjatycka
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.17)
To curry powstało na bazie klasycznego curry indyjskiego, które jest mieszanką cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw.
Do tego dodajemy warzywa, które według mnie zawsze w curry sprawdzają się świetnie: soczewicę, oraz marchewkę, ale tym razem żółtą - choć to warzywo raczej z naszego rejonu geograficznego.


SKŁADNIKI

4 szt. cebuli

4 ząbki czosnku świeżego

3 łyżki świeżego imbiru

pół papryki habanero

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka kurkumy

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 opakowanie pomidorów w puszce

2 łyżki masła

1 łyżka pasty curry (zielonej)

1 opakowanie mleka kokosowego

2 szt. ziemniaków

pół szklanki suchej zielonej soczewicy

4 szt. zółtej marchwii

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę pokrój bardzo drobno (można użyć robota kuchennego)
  2. Rozgrzej masło w garnku i wrzuć przyprawy
  3. Po około minucie (jak będzie czuć zapach przypraw) dodaj posiekane warzywa
  4. Smaz około 10 minut aż całość przybierze brązowy kolor
  5. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś pod przykryciem 20 minut (od czasu do czasu zamieszaj, żeby nie przypaliło się do dna)
  6. Wlej mleko kokosowe
  7. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę o boku około centymetra i dodaj do curry
  8. Soczewicę wypłucz na sitku i wrzuć do garnka
  9. Duś około 45 minut
  10. Podawaj z ryżem lub chlebkami nan


Curry z żółtą marchewką i soczewicą Przepis