CURRY Z DYNIĄ I KIEŁBASĄ CHORIZO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.17)
Korzystając z trwającego sezonu na dynię staram się wykorzystać ją jak mogę na szereg różnych sposobów. Słoneczny kolor mojej hokkaido rozjaśniał moją kuchnię przez kilka dni aż w końcu nadszedł czas żeby wylądowała w garnku. A wylądowała w doborowym towarzystwie świeżego kalafiora, ciecierzycy, suszonej kiełbasy chorizo i orientalnych przypraw tworząc pyszne curry z lekko indyjską nutą. Jeżeli nie macie chorizo zastąpcie inną suszoną kiełbasą np. toskańską (dostępna w delikatesach Alma).
Śmiało przygotujcie dużą porcję - to danie możecie bezstratnie odgrzewać w domu lub w pracy. Podawajcie jako samodzielne danie lub z chlebkami pita.


SKŁADNIKI

700 g dyni

pół kalafiora

150 g kiełbasy (chorizo lub innej suszonej)

400 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

3 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka kurkumy

1 łyżeczka tymianku suszonego

pół łyżeczki przyprawy 5 smaków

szczypta papryki chilli mielonej

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię umyj, obierz (odmiany hokkaido nie musisz obierać) i pokrój w kawałki. 
  2. Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. 
  3. W dużym garnku rozgrzej olej
  4. Cebulę posiekaj i wrzuć do garnka, zeszklij.
  5. Czosnek pokrój w drobniutkie kawałki, dodaj do cebuli i smaż przez 1 minutę.
  6. Dodaj kurkumę i smaż przez kilka minut. 
  7. Do garnka wrzuć dynię i kalafior, zalej je litrem wrzątku. 
  8. Danie duś na małym ogniu przez 20 minut aż warzywa zmiękną. 
  9. Po tym czasie dodaj przyprawy, pokrojoną kiełbasę oraz odsączoną i opłukaną ciecierzycę
  10. Danie duś jeszcze przez 5 minut. 


Curry z dynią i kiełbasą chorizo Przepis

Curry z dynią i kiełbasą chorizo Przepis