CURRY Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I ZIEMNIAKÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Dania curry lubię za prostotę przygotowania i uniwersalność - nadają się do zabrania ze sobą na lunch do pracy, jak również na kolację w domu. Urozmaicać możemy też dodatki podając różne rodzaje ryżu lub chlebki naan.
Dzisiaj proponuję wersję sezonową - z żółtą fasolką szparagową, młodymi ziemniaczkami i pomidorami. Mleko kokosowe i orientalne przyprawy, jak garam masala, nadają daniu aromatu i azjatyckiego posmaku.


SKŁADNIKI

300 g zielonej fasolki szparagowej (żółtej)

200 g ziemniaków

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka ziaren gorczycy

1 łyżka garam masali

¾ szklanki mleka kokosowego

pomidor

sól

pieprz czarny mielony

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i przekrój na połówki. 
  2. Ziemniaki wyszoruj i pokrój w kostkę (jeżeli są młode - nie musisz ich obierać).
  3. W dużym garnku roztop olej kokosowy. Wrzuć kumin i ziarenka gorczycy. Przykryj.
  4. Kiedy ziarenka zaczną strzelać zdejmij garnek z ognia, dodaj przyprawę garam masala, wymieszaj i podsmażaj przez minutę.
  5. Dodaj fasolkę szparagową i ziemniaki, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. 
  6. Wlej 3/4 szklanki gorącej wody i mleko kokosowe. Duś ok. 20 minut aż warzywa zmiękną. 
  7. Pomidora umyj i pokrój w kostkę. 
  8. Gotowe curry dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z pokrojonym pomidorem i natką pietruszki


Curry z fasolki szparagowej i ziemniaków Przepis

Curry z fasolki szparagowej i ziemniaków Przepis

DODAJ KOMENTARZ