CURRY Z KURCZAKIEM I KALAFIOREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.92)
Kuchnia indyjska kryje w sobie niezwykłe bogactwo smaków. Naprawdę dobre indyjskie restauracje zachwycą każdego smakosza. Lubię co jakiś czas odtworzyć w swojej kuchni klimat indyjskiej restauracji, z unoszącym się zapachem curry.
Tym razem przyszedł czas na pierś kurczaka z kalafiorem duszone w mleku kokosowym z domieszką imbiru i świeżej kolendry. Idealnym dodatkiem do takich dań są indyjskie placuszki naan (uwielbiam!) ale śmiało możecie je zastąpić podpieczonymi w tosterze plackami pita - pasują idealnie.
A na placuszki naan własnej roboty już wkrótce przyjdzie czas :)


SKŁADNIKI

630 g piersi z kurczaka

pół kalafiora

370 ml mleka kokosowego

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżeczka bulionu warzywnego

1 łyżka przyprawy curry

1 łyżeczka imbiru mielonego

kolendra - nasiona (świeża)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
156
7,8%
Bialko
6,8g
4,5%
Weglow...
8,8g
4,4%
Tluszcze
10,9g
18,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę i gotuj przez 5-10 minut. 
  2. Kalafior podziel na różyczki i podgotuj w osolonej wodzie (nie musi być całkiem miękki). 
  3. Do dużego garnka wlej pół szklanki wody i mleko kokosowe. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku, curry, imbir i bulion. Zagotuj.
  4. Dodaj kurczaka i kalafior, wymieszaj i gotuj przez chwilę aż zmięknie kalafior.
  5. Podawaj posypane świeżą kolendrą z placuszkami naan, ryżem lub plackami pita.


Curry z kurczakiem i kalafiorem Przepis

Curry z kurczakiem i kalafiorem Przepis