CURRY Z KURCZAKIEM I KALAFIOREM Curry z kurczakiem i kalafiorem KATEGORIE Obiady Mięsne Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kolacje Kuchnia azjatycka Bezglutenowe Kuchnia indyjska CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 2.92)12 Kasia@MilionSmaków Kuchnia indyjska kryje w sobie niezwykłe bogactwo smaków. Naprawdę dobre indyjskie restauracje zachwycą każdego smakosza. Lubię co jakiś czas odtworzyć w swojej kuchni klimat indyjskiej restauracji, z unoszącym się zapachem curry. Tym razem przyszedł czas na pierś kurczaka z kalafiorem duszone w mleku kokosowym z domieszką imbiru i świeżej kolendry. Idealnym dodatkiem do takich dań są indyjskie placuszki naan (uwielbiam!) ale śmiało możecie je zastąpić podpieczonymi w tosterze plackami pita - pasują idealnie. A na placuszki naan własnej roboty już wkrótce przyjdzie czas :) SKŁADNIKI 630 g piersi z kurczakapół kalafiora370 ml mleka kokosowego1 cebula2 ząbki czosnku świeżego1 łyżeczka bulionu warzywnego1 łyżka przyprawy curry1 łyżeczka imbiru mielonegokolendra - nasiona (świeża) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 156 7,8% Bialko 6,8g 4,5% Weglow... 8,8g 4,4% Tluszcze 10,9g 18,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 651 32,5% Bialko 28,4g 18,9% Weglow... 36,6g 18,3% Tluszcze 45,4g 75,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę i gotuj przez 5-10 minut. Kalafior podziel na różyczki i podgotuj w osolonej wodzie (nie musi być całkiem miękki). Do dużego garnka wlej pół szklanki wody i mleko kokosowe. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku, curry, imbir i bulion. Zagotuj. Dodaj kurczaka i kalafior, wymieszaj i gotuj przez chwilę aż zmięknie kalafior. Podawaj posypane świeżą kolendrą z placuszkami naan, ryżem lub plackami pita.