CYKORIA ZAPIEKANA Z SZYNKĄ I SEREM Cykoria zapiekana z szynką i serem KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.46)24 Michał@MilionSmaków Cykorię do tej pory jadłem tylko w sałatkach a jeśli pojawiała się w daniach obiadowych to w postaci liści i jako dodatek. Tym razem chciałem umieścić cykorię w centrum dania a resztę produktów dobrać do niej jako dodatki. Połączenie szynki i sera pasuje w zasadzie do większości dań "na słono", więc tutaj też musiało się sprawdzić. Jedyny dylemat jaki został na koniec to czy podawać danie z surówką, czy bez, skoro składa się głównie z warzywa ;) SKŁADNIKI 5 szt. cykorii5 plasterków szynki tradycyjnej (dużych)5 plasterków sera żółtego (dużych) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 83 4,2% Bialko 6,7g 4,5% Weglow... 2,2g 1,1% Tluszcze 5,2g 8,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 292 14,6% Bialko 23,5g 15,7% Weglow... 7,8g 3,9% Tluszcze 18,2g 30,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wrzuć cykorię do osolonego wrzątkuGotuj 15 minut (cykoria będzie pływać i się obracać na powierzchni, tak więc powinna się ugotować z każdej strony)Po ugotowaniu wyjmij ją z wody i odstaw, żeby trochę ostygłaPrzygotuj naczynie żaroodporne na tyle duże, że zmieści wszystko w jednej warstwieKażdą cykorię owiń plasterkiem szynki a następnie sera i ułóż w naczyniuWstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10 minut w termoobiegu (bez przykrycia)