CYNAMONOWE CIASTECZKA Z KRÓWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Jesień to zdecydowanie czas ciastek - chrupiących, aromatycznych, z dodatkiem rozgrzewających przypraw. To taki przedsmak sezonu pierniczkowego, który rozpocznie się lada moment. A póki co umilmy sobie wieczór domowymi ciastkami cynamonowymi z dodatkiem jabłek i cukierek krówek (ręka do góry kto nie zajadał się nimi w dzieciństwie). Podobnie jak do innych wypieków, szukajcie jabłek zwartych i raczej kwaśnych, jak np. stary polski gatunek szara reneta.
Pomysł z bloga Kwestia smaku (z moimi modyfikacjami). Z podanej porcji uzyskacie ok. 12 sztuk.


SKŁADNIKI

¾ szt. jabłek (kwaśnego i zwartego, np. szara reneta)

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki cynamonu

100 g masła (bardzo miękkiego)

0,30 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej nierafinowanego)

jajko

1 szklanka mąki pszennej

0,30 szklanki mąki orkiszowej

pół łyżeczki sody oczyszczonej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

6 szt. cukierków krówek

¼ szklanki oleju roślinnego (np. rzepakowego)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (z funkcją termoobiegu). 
  2. Jabłka obierz, pokrój w drobną kosteczkę i wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cynamonem
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem używając miksera z końcówką-hakiem. Nie przejmuj się jeżeli cukier nie będzie całkowicie utarty (zwłaszcza jeżeli używacie grubego nierafinowanego), dzięki temu ciastka zyskają na chrupkości. 
  4. Do masy dodaj jajko, zmień końcówki miksera na standardowe do ubijania i miksuj jeszcze kilka minut aż składniki się  połączą. 
  5. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia
  6. Suche składniki przesyp do ubitej masy, dodaj przygotowane wcześniej jabłko, posiekane krówki i olej roślinny. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. 
  7. Z ciasta formuj rozpłaszczone kulki i układaj je na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia (ciastka się powiększą więc zostawiaj odstępy między nimi!).
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 13 minut. 


Cynamonowe ciasteczka z krówkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ