CYTRYNOWE CARPACCIO WOŁOWE Z RUKOLĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Osobiście wyjątkowo lubię dania z surowego mięsa takie jak tatar czy właśnie carpaccio. Warto czasem zmienić oryginalną recepturę i przygotować potrawę nieco inaczej, żeby poznać nowe smaki - zwłaszcza że tego typu dań jest niestety dość niewiele.


SKŁADNIKI

100 g ligawy wołowej

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

szczypta soli

2 łyżki rukoli

15 g sera parmezanu

1 łyżka kaparów

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
202
10,1%
Bialko
15,1g
10%
Weglow...
1,9g
0,9%
Tluszcze
15g
25%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ligawę zamrozić dzień przed robieniem dania
  2. Krajalnicą (lub bardzo ostrym nożem) kroić jak najcieńsze plasterki zamrożonego mięsa (najlepiej 1/3 mm)
  3. Mięso ułożyć obok siebie na talerzu tak żeby zajęło całą powierzchnię
  4. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i solą
  5. Posmarować mieszanką mięso
  6. Odstawić na 10 minut
  7. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć 10g parmezanu
  8. Pozostałą część sera pokruszyć
  9. Posypać danie serem, kaparami i rukolą
  10. Danie jest gotowe do podania


Cytrynowe carpaccio wołowe z rukolą Przepis

Cytrynowe carpaccio wołowe z rukolą Przepis