CYTRYNOWIEC Z SEREM RICOTTA
KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Coś dla wielbicieli cytrynowych smaków, które występują tu zarówno w cieście jak i w nadzieniu. Dodatek serka ricotta wspaniale je przełamuje, a ciasteczka Amaretti nadają migdałowego aromatu.
Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis Anny Olson z programu kulinarnego "Na słodko".


SKŁADNIKI

Ciasto

1¼ szklanki mąki pszennej

¼ szklanki białego cukru

3 łyżeczki skórki cytrynowej

1 łyżeczka cynamonu

120 g masła (zimnego pokrojonego w kostkę)

żółtko

sól

Nadzienie

2 szklanki sera ricotta

6 łyżek śmietany kremówki 36%

2 szt. jajek

pół szklanki białego cukru

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki skórki cytrynowej

pół łyżeczki cynamonu

3 łyżki mąki pszennej

pół łyżeczki aromatu waniliowego

80 g ciasteczek Amaretti

PRZYGOTOWANIE

  1. Zmieszać mąkę z cukrem, solą, skórką cytrynową i cynamonem.
  2. Posiekać sypkie składniki z masłem i dodać żółtko.
  3. Zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.
  4. Przygotować nadzienie: wymieszać w misce serek ricotta, śmietanę, cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny, cynamon, ekstrakt waniliowy i jajka.
  5. Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim blachę o średnicy ok. 20 cm.
  6. Pokruszyć ciasteczka Amaretti i posypać nimi ciasto.
  7. Na wierzchu rozłożyć nadzienie i wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 15 minut.
  8. Rozgrzać piekarnik do 175°C.
  9. Włożyć formę z ciastem do piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut, aż nadzienie się zestali.
  10. Ostudzić całkowicie przed podaniem. Można udekorować skórką cytrynową.


Cytrynowiec z serem ricotta Przepis

Cytrynowiec z serem ricotta Przepis

Cytrynowiec z serem ricotta Przepis

Cytrynowiec z serem ricotta Przepis