CZARNY RYŻ Z KREWETKAMI, PIECZONĄ PAPRYKĄ I GRILLOWANĄ CUKINIĄ Czarny ryż z krewetkami, pieczoną papryką i grillowaną cukinią KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Kolacje Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.88)17 Michał@MilionSmaków Czarny ryż to prawdopodobnie najzdrowsza jego odmiana. Ma mocno ciemny kolor zbliżony do czarnego i delikatny orzechowy posmak. Doskonale pasują do niego krewetki z dodatkiem upieczonej papryki i grillowana cukinia. Odpowiednie przyprawy i mamy wyjątkowe danie na wyjątkowe okazje. SKŁADNIKI 100 g czarnego ryżu1 papryka Bell czerwona2 ząbki czosnku świeżego1 cebula dymka1 cukinia150 g krewetek tygrysich¼ szklanki wina białego wytrawnego1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki masła klarowanego1 szczypiorek PRZYGOTOWANIE Czarny ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu Paprykę piecz 15 minut na kratce (w całości) w 200 stopniach w termoobiegu Następnie zawiń ją w folię i po 2 minutach obierz ze skórki Pokrój cukinię w plasterki i smaż na patelni grillowej posmarowanej oliwą przez około 10 minut (musi się przyrumienić) Rozgrzej na patelni masło klarowane i wrzuć posiekaną dymkę Smaż około 2 minut i dodaj posiekany czosnek a po minucie krewetki Po około 3 minutach jak krewetki lekko się przysmażą dodaj paprykę i wlej wino Zostaw jeszcze na 5 minut od czasu do czasu mieszając aż wino odparuje Na talerze wyłóż ryż polej go sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem